Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

78-åring åtalad för sexbrott

Annons

Mannen är häktad och polisen har gjort husrannsakan i hans bostad. Ett paket kondomer har tagits i beslag.

Pensionären greps och anhölls den 11 februari och redan i det skedet beslutade Ludvikakriminalen att lägga locket på.

Ärendet har belagts med sekretess.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, lever i ett så kallat gruppboende för personer med nedsatt mental förmåga.

Det är Rigmor Hedlund, områdeschef inom individ- och familjeomsorgen i Ludvika kommun, som har gjort anmälan till polisen.

Enligt åtalet inleddes det olagliga förhållandet redan i januari månad år 2000.

Sedan dess har den häktade, enligt åklagaren, vid upprepade tillfällen idkat såväl vaginala som anala samlag med kvinnan.

Det har emellertid inte framkommit några tecken som tyder på att kvinnan har utsatts för tvång eller våld före eller under samlagen.

- Men den misstänkte har otillbörligen utnyttjat målsägaren som lider av en psykisk störning, säger kammaråklagare Katarina Lindström i Falun.

Hon bekräftar att det är den sociala områdeschefen som har anmält fallet till polisen och att ett antal kondomer har tagits i beslag. I övrigt vill hon inte ge några som helst kommentarer till pressen.

Inför den stundande rättegången i Falu tingsrätt på onsdag i nästa vecka finns förutom Rigmor Hedlund ytterligare två vittnen.

De båda är enligt uppgift anställda vid det gruppboende där kvinnan vistas.

Bland annat har en av dem personligen hört kvinnan berätta om sitt umgänge med pensionären och att det även har förekommit telefonsamtal mellan mannens bostad och gruppboendet.

En lista över utgående samtal från den misstänktes telefon ger vid handen att någon vid tre tillfällen har ringt till personalens kontor på gruppboendet.

Omfattande förhör har hållits i Ludvikakriminalens regi. Bland annat har kvinnan suttit i långa videoförhör.

Den utpekade pensionären förnekar att han har haft könsligt umgänge med kvinnan och hävdar att hon inte ens har besökt hans bostad.

- Min klient mår mycket dåligt, säger advokat Olof Riesenfeld.

- Han nekar till alla anklagelser och upplever det här som en beskyllning. Inställningen är att de inte har haft någon relation.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons