Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

78-årig pilot flög från Salzburg till Ludvika

Annons

Det handlar om österrikaren och tillika stridspiloten från dåvarande Luftwaffe, Josef Scharinger. Han fyller snart 78 år och är en verklig veteran i europeiska flygarkretsar.

- Jag har hållit på med flygning sedan jag var 17 år, berättade Scharinger när NLT träffade honom och kamraten Anton Burgstaller i Ludvika flygklubbs lokaler inför återresan på torsdagen.

Vädret var i det läget det sämsta tänkbara för flygning. Regnet formligen öste ned och såväl tankning som uppstigning försenades.

Flygningen till och från Nyckelmyra gick via Berlin och Kristianstad där sportplanet tankades. Den närmare 200 mil långa sträckan avverkades lätt och innebar en mycket fin upplevelse för de båda flygentusiasterna. Scharinger, som är en mycket erfaren och rutinerad pilot, "rattade kärran" med säker hand uppe i det blå.

Under sin tidi tyska flygvapnet, Luftwaffe, fick han uppleva hetluften i ordets rätta bemärkelse. Vid ett tillfälle under "Das Blitzkrieg" höll det på att gå riktigt illa i samband med en närstrid med ett brittiskt Spitfire-plan.

- Jag blev nedskjuten över Frankrike och togs tillfånga av de allierade. Sedan kom jag att vara krigsfånge under flera år, berättade han lågmält.

För de österrikiska vännerna i Nyfors blev Scharingers och kamratens uppdykande en glad överraskning. Enligt uppgift handlade det nämligen om ett så kallat oväntat besök.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons