Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 båtar i jakt på storgäddan

Annons

Under flera år har en fisketidning arrangerat trollingtävlingen Lake Tour. Förra året fick Smedjebackens trollingklubb förmånen att arrangera en tävling. Succén blev total, de tävlande var helnöjda med fiskevattnen, hamnen och arrangemanget för övrigt.

Omgående fick trollingklubben ett löfte om att få arrangera en tävling även i år och därmed har det blivit lite av en tradition att Lake Touren ska köras i Barken. De tre övriga deltävlingarna körs i andra sjöar runt om i Sverige.

Till årets tävling i Barken är det 75 båtar som är anmälda och varje båt har en besättning på i genomsnitt tre personer.

Maximalt antal spön som får användas av varje besättning är tio. Dessutom finns det även begränsningar när det gäller storleken på den fångade fisken. Gösen som fångas och som ska vägas in måste vara minst 50 centimeter lång, motsvarande krav för öring är 60 centimeter. När det gäller abborre och gädda finns det inga begränsningar.

- Vi vill inte att det ska plockas upp en massa småfisk som nyligen planterats in, säger Kjell Eriksson.

En vanlig reaktion bland de som inte är initierade är att sjön ska bli utfiskad när så här många båtar fiskar under två dagar. Ungefär 600 kilo fisk brukar den totalt invägda fångsten väga.

- Vi har tittat på detta och det handlar på sin höjd om någon promille av det totala beståndet som plockas upp en sådan här tävling, säger Kjell Eriksson.

Klubben har även varit i kontakt med länsstyrelsen för att rådgöra med dem om hur Barken påverkas.

- Vi fick till svar att det egentligen fiskas för lite i Barken, några sådana här tävlingar om året är bara bra för fiskebeståndet, uppger Kjell Eriksson.

All fisk som inte besättningarna själva tar reda på skänks bort till allmänheten.

- Det är bara att ta med sig stora säckar ner till hamnen på lördag och söndag så kommer det säkerligen att finnas gädda till alla som vill ha, lovar Kjell Eriksson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons