Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 miljoner till direktörerna

Annons

Två stora och starka politiker, Peter Hultqvist (s), Bertil Daniels (c), har gjort upp, och vi kommer nu att tvingas betala 14 miljoner kronor per år i fem år för ett Dalaflyg som har framtiden bakom sig.

Sedan Arlandabanan byggdes så har flygresandet sjunkit drastiskt till och från Dalarna och är nu nere på de löjligt låga siffrorna 45 555 resor om året eller 125 resor per dag.

Uppgörelsen innebär att fotfolket ska subventionera direktörsflyget med 307 kronor per resa. Det ska jämföras med de tre kronor som Dalarna betalar för varje tågresa med Tåg i Bergslagen.

Att en direktörs arbetsresa är 100 gånger mer värd än vanlig studie- och arbetspendling med tåg är inget annat än en ren provokation mot skattebetalarna.

Det går ju naturligtvis att klä varje så kallad satsning i vackra ord, vem minns inte borrandet efter gas vid Siljan.

Eller ett annat beslut där trumpeter och bandklippning skulle skymma sikten: Flygsatsningen London-Dalarna-Arvidsjaur, som blev ett dyrt misslyckande.

Det är klart att man ibland måste våga satsa om man ska kunna vinna något. Men att i dagsläget satsa på ett Dalaflyg, det är mer än lovligt korkat och en ren misshushållning med våra skattemedel.

Socialdemokraternas och centerpartiets uppgörelse är tyvärr ett resultat av en förhoppning som enbart vilar på näringslivets vaga löften om medfinansiering och ökat flygresande. Det här duger inte herrar Hultqvist och Daniels!

LEIF LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons