Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 400 nya jobb till Dalarna

Annons

Stiftelsen Sverige i Europa presenterade rapporten tillsammans med socialdemokrater för euros ledare i Dalarna, Per-Erik Granström, och Fundias vd Kimmo Väkiparta.

De olika kampanjerna inför folkomröstningen i september om Sverige ska införa euron har börjat jobba med att försöka övertyga folk att just deras inställning är den som är fördelaktigast.

I början på veckan valde stiftelsen Sverige i Europa att agera tillsammans med socialdemokraten Per-Erik Granström och Fundias vd Kimmo Väkiparta.

Stiftelsen har sammanställt en rapport som bygger på en undersökning som en amerikansk bank har gjort, Inter American Development Bank.

De har undersökt hur den ekonomiska tillväxten varit i de länder som infört euro. Den visar att handeln mellan dessa länder har ökat med 29 procent och exporten till länder utanför har ökat med 34 procent. För Sveriges del har exporten till länder som har infört euro ökat med tolv procent och till länder utanför eurogruppen med 23 procent.

- Detta visar att Sveriges export skulle ha varit betydligt större om vi infört euro samtidigt som de övriga länderna, säger Johan Eklund, regional samordnare i Sverige i Europa.

Baserat på sambandet mellan tillväxt och sysselsättning skulle detta enligt rapporten innebära att det blir 7 400 nya jobb om Sverige ansluter sig till euro.

- Detta är en rapport som stärker mig i min uppfattning om att vi måste ansluta oss till euro för att få en bra tillväxt, säger Per-Erik Granström.

Han anser att tillväxten är helt avgörande för att det ska finnas ekonomiskt utrymme för att säkra omsorgen och skolan.

- Är det fler som får jobb, kommer det in mer skatt och färre behöver understöd och då finns det mer pengar till olika satsningar, konstaterar Granström.

Även Kimmo Väkiparta är positiv till en anslutning till euro.

- Jag är övertygad om att det är bra för Fundia och därmed även för de anställda.

Skälet enligt honom är att den svenska kronon svänger i värde och det är bra när den står lågt och sämre när den står högt.

- Konsekvensen blir att fokuserar oss på valutasvängningar i stället för att planera verksamheten i ett längre perspektiv.

Väkiparta är övertygad om att en stabil valuta skulle skapa trygghet inför framtiden och därmed göra jobben säkrare i Smedjebacken.

- Svänger det för mycket går utvecklingsarbetet i stå, säger Väkiparta.

En anslutning till euro skulle göra att Fundia i Smedjebacken har 75-80 procent av sina affärer i en enda valuta.

Både Granström och Väkiparta vill lyfta fram att det inte bara handlar om en förändring av valutan vid folkomröstningen.

- Även ett nej kommer att innebära stora förändringar, speciellt när det handlar om omvärlden syn på den svenska ekonomin och kronan, säger Granström.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons