Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 000 extra patienter

Annons

- Det finns inte plats för så mycket patienter. Förra veckan var det väldigt jobbigt. Det blir rörigt. Arbetet går inte att organisera ordentligt, vilket gör att allting går långsammare, säger Karin Lidgren, avdelningsföreståndare på Borlänge vårdcentral.

Borlänge vårdcentral har normalt haft 14 000 patienter. Genom nedläggningen av Gylle vårdcentral har de fått ta över ytterligare 7 000 personer.

Allan och Ulla Björklund är två av dem. När tidningen träffar dem i väntrummet besöker de sin nya vårdcentral för första gången.

De bor i Åselby, och har sedan åtminstone tio år varit knutna till Gylle vårdcentral. Nu får de cirka sju kilometer extra att åka.

- Det är inget vidare. Att byta känns ju inte bra. Nu vet jag inte vilken läkare jag får, säger Allan Björklund.

- Det har varit kaotiskt. Vi visste inte förrän i dag vart vi skulle ta vägen. Men man får väl vara glad att man har någonstans att gå, säger Ulla.

Personalen märker främst det ökade patienttrycket genom att telefonerna går varma hela tiden, eftersom så många vill boka tid.

- Vi har inte kapaciteten att möta alltihop. Det blir en nästan omöjlig arbetssituation för oss, säger Karin Lidgren.

Borlänge vårdcentral tar hand om Gylles patienter under sommaren, men endast akutfallen.

Kvällsakuten är dock stängd, och patienterna hänvisas då till Falun i stället. På det viset blir situationen ändå hanterbar, men kräver omsorgsfull planering från personalens sida.

Till hösten är det tänkt att en del av patienterna ska flyttas till andra vårdcentraler, som ett led i omorganisationen då fyra vårdcentraler blir tre.

Lidgren tror dock att det kommer fortsätta vara trångt, och anser att det behövs en snar ombyggnad av lokalerna.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons