Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

66-åringen får vänta

Annons

- Det blir definitivt inte inom de närmaste veckorna, säger Claes Örn, hovrättsråd och den som handlägger fallet.

Han vågar inte ens lova att rättegången kan genomföras före sommaren.

- Just nu har vi exceptionellt många fall där domar mot häktade personer överklagats till hovrätten, säger han.

Reglerna säger att om en person döms i tingsrätten och kvarhålls i häkte, måste hovrätten ta upp målet och inleda rättegången senast inom åtta veckor.

66-åringen som den 31 oktober sköt tre skott mot en 26-årig ryttare och dennes islandshäst, häktades dagen efter händelsen.

När rättegången i tingsrätten avslutades den 27 december beslutade tingsrätten dock att försätta honom på fri fot. Den 10 januari dömdes mannen till fyra års fängelse för försök till dråp.

- Det är helt klart att det är ett allvarligt brott som han dömts för i tingsrätten och att målet kommer att få förtur i hovrätten. Men när det kan komma upp hos oss vågar jag i dag inte uttala mig om, säger Claes Örn.

Målet mot 66-åringen har i samband med överklagandet tillförts en extra krydda. 66-åringen hävdar genom sin advokat Björn Henriques att det begåtts ett grovt rättegångsfel.

Man menar att tingsrätten kan ha varit jävig eftersom åklagaren i målet anställdes som domare vid tingsrätten från den 1 januari i år.

66-åringen har därför i överklagandet krävt att hovrätten undanröjer domen i tingsrätten samt återförvisar ärendet till Falu tingsrätt för ny handläggning.

- Sannolikt får vi anledning att behandla den frågan innan det kan bli en huvudförhandling i hovrätten, säger Claes Örn.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons