Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

63-åring var målvakt för svartjobben

Annons

Den 63-åriga mannen satt i styrelsen för det byggföretag som under våren förra året hyrde ut svart arbetskraft. Han ska dock bara ha fungerat som målvakt för de två hjärnorna bakom brottsligheten.

Han åtalas för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Den 11 januari i år dömdes tre män för sin inblandning i svartjobbshärvan. En 32-åring från Borlänge fick två år och sex månaders fängelse, en 71-årig Stockholmare ett års fängelse och en 39-åring från Borlänge som fungerat som målvakt fick skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Nu har turen kommit till en 63-årig stockholmare som satt i styrelsen för bolaget. Han anhölls i sin frånvaro den 23 november förra året och greps den 5 februari i år. Sedan den 8 februari har han suttit häktad.

Det var alltså han som stod som formellt ansvarig för bolaget, fast det i själva verket var 32-åringen och 71-åringen som låg bakom.

63-åringen är mycket kriminellt belastad och skulle enligt polisen inte vara kapabel att driva en så omfattande

rörelse.

Rörelsens verksamhet gick ut på att hyra ut byggjobbare till olika byggen i Stockholm.

Ett 40-tal byggjobbare från Dalarna fick sin lön direkt i handen. Någon skatt eller arbetsgivaravgifter betalades aldrig.

Bolaget omsatte cirka 7,6 miljoner kronor och under tiden mars till juni förra året undanhöll de sammanlagt cirka 3,3 miljoner kronor från skattemyndigheterna.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons