Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

62 döda i brand på ryskt äldreboende

Annons

Usel rysk brandsäkerhet har återigen fått allvarliga konsekvenser.

62 personer omkom när ett äldreboende i Kubanområdet eldhärjades under natten mot tisdagen.

Så sent som i december konstaterades allvarliga brister vid en brandinspektion av tvåvåningshuset i byn Kamysjevatskaja vid Azovska sjön. Det fanns otillräckligt med eldsläckare och annan brandutrustning, personalen saknade andningsutrustning för nödsituationer, och inte ens ficklampor fanns i tillräckligt antal.

Situationen blev inte bättre av att den lokala brandstationen lades ned vid nyår.

När larmet gick mitt i natten tog det därför brandkåren en timme att komma fram från den närmaste stationen i Jejsk, fem mil från byn. Då hade huset redan nästan helt slukats av lågorna. I rysk tv visades bilder på den utbrända byggnaden, med rullstolar och krossat glas bland bråten.

Ett av offren var en sköterska. De övriga var inneboende pensionärer.

Branden i Kamysjevskaja är den senaste i en lång rad av eldsvådor med allvarliga konsekvenser i ryska samhällsinrättningar. I december omkom 45 kvinnor i en brand på en drogrehabiliteringsklinik i Moskva. Otaliga andra bränder har de senaste åren inträffat i bland annat elevhem, skolor och daghem.

Trots det ekonomiska uppsvinget i Ryssland släpar fortfarande brandsäkerheten efter. Många offentliga byggnader, särskilt utanför storstäderna, är i dåligt skick. Enligt siffror från en internationell brandsäkerhetsorganisation i Paris omkom 19|281 personer i Ryssland i bränder under 2003, det senaste året som organisationen har statistik för. Jämförande siffror för exempelvis USA samma år var 4|300.

Den ryska statens människorättskommissionär Vladimir Lukin har föreslagit att en landsomfattande sorgedag ska proklameras.

TT

Mer läsning

Annons