Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

61 miljoner räcker inte

Annons

På en rad punkter har landstingets budget spruckit rejält hittills:

4 Utomlänsvården, framför allt specialistvård i Uppsala, verkar bli 40 miljoner dyrare.

4 Skatteintäkterna blir betydligt lägre än väntat på grund av lågkonjunkturen.

4 De nya pensionsreglerna drabbar landstinget ekonomiskt.

En del av detta ska tidigare sparbeslut motverka. Genom att förlänga anställningsstoppet till dess att landstinget minskat antalet årsarbetare med 150, minska kostnaderna för stafettläkare och spara på vårdcentraler (bland annat i form av minskad jour och sängning av vårdcentralen Gylle i Borlänge).

Men detta räcker inte.

- Nej, om alla sparförslag genomförs kommer vi ändå att ha ett underskott med ungefär 60 miljoner kronor, säger landstingsråd Alf Johansson.

Hans landstingsrådskollega Lars-Ove Hagberg (v) berättar varför ledningen tidigare pekat på vikten av att hålla budget i år:

- Dels för att vi då skulle ha fått pengar från kommunakuten, knappt 40 miljoner kronor. De pengarna hade vi behövt för att genomföra våra strukturåtgärder, exempelvis bekosta garantipensioner. Dessutom hade vi kommit ner i en rimlig nivå inför de stora strukturbesluten. Det underskott som vi har med oss in i nästa år, kräver ytterligare besparingar i strukturbeslutet.

Oppositionen tror att underskottet kommer att bli större än 60 miljoner kronor.

- Erfarenheten säger oss att de besparingar som görs får effekt långt senare. Det gör oss oroliga och därför vill vi flagga för överoptimistisk prognos, säger Lars Wennås (fp).

- Våra verksamhetschefer har sagt till oss att sparmålet ska nås. Då måste vi förstås tro på det. Om vi ger upp den tron då lär det bli en självuppfyllande profetia, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons