Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 lockas till vården

Annons

- Vi tycker att 3-3-systemet (jobba tre dagar och vara ledig tre dagar) är den mest intressanta modellen just nu, säger socialchefen Tony Nordfeldt. Modellen finns redan på Talludden på försök och vi planerar att införa 3-3-systemet på ytterligare två boenden i kommunen nästa år.

- Jag tror att vi inom fem år blir mer eller mindre "tvingade" att verkställa 3-3-modellen i större skala om vi ska kunna vara med och "slåss" om personalen, som kanske väljer andra arbetsplatser annars.

Fredrik Sjöstrand vid Lin-

köpings universitet har fått i uppdrag att räkna ut vad det skulle kosta Mora kommun att genomföra 3-3-systemet i stor skala inom socialförvaltningen. Sjö-strand samarbetar med idékläckaren till 3-3-systemet, Sune Nygren i Lindesberg, som tidningen gjorde reportage om tidigare i år.

Talluddens sjukhem i Mora har testat 3-3- systemet sedan i våras, efter att personalen hade läst en artikel i tidningen Kommunalarbetaren om den nya arbetstidsmodellen, som börjar få genomslag i Sverige och övriga Norden.

Enhetschefen Pia Blomstedt ser inga nackdelar alls med 3-3.

- Största fördelen är att personalen inte är lika utarbetad nu när bemanningen är lika hög på helger som på vardagar och tre dagars ledighet följer efter tre dagars arbete, året om, vardag som helg.

Nackdelen för kommunen som arbetsgivare på kort sikt är att 3-3-systemet kostar mer eftersom det kräver mer personal.

På lång sikt kan arbetstidsmodellen däremot "gå ihop", eftersom den på alla arbetsplatser där den testats en längre period, inneburit att sjukskrivningsdagarna för personalen minskat dramatiskt. Då sparas automatiskt vikariekostnader in.

Vid Talludden har Pia Blomstedt redan sett att sjukskrivningarna minskat med 20 procent.

- Och det märks att personalen är gladare på jobbet nu.

Om 3-3-systemet genomförs bland flera hundra anställda, är det nödvändigt att även andra samhällsfunktioner följer efter, exempelvis helgöppna dagis.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons