Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 arbetslösa då Fundia sa nej

Annons

200 av de metallanställda har fått nytt jobb i DanSteel A/S, som valsar plåt på rysk järnråvara visar en undersökning som det danska facket SiD.

Utredningen visar att konkursen drog med fler underleverantörer och att utlovade statliga insatser i stort sett uteblev.

125 är fortfarande arbetslösa och nästan alla dessa är 50 år eller äldre.

Men Fundias nej ledde i vart fall till tryggare jobb i Smedjebacken. De två delar som konkurrerade med Fundia, Elektrostålverket som smälte stål på skrot ska monteras ned och säljas på export liksom Kontiværket som valsade stångstål.

Den andra konkurrenten som konkursade vid samma tid, Allied Steel & Wire, har också återöppnat Cardiff-enheten och drivs nu av spanska Celsa.

Celsa ska öka kapaciteten i stålugnen och investerar 100 miljoner pund i Cardiff. Detta för att öka produktionen av stångstål till byggnadsindustrin.

400 av 800 i Cardiff väntas få jobbet åter när produktionen ökas till 1,3 miljoner ton per år. Celsa tänker dock inte återuppta euro-exporten till Tyskland från Cardiff utan begränsar sig till den marknad man handlar med pundet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons