Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 rådjursolyckor i Gagnef i fjol

Annons

Polisens officiella statistik visar att det under 2006 inträffade 60 rådjurolyckor och fyra älgolyckor längs vägarna i kommunen.

Till det kommer ett antal ej rapporterade olyckor och olyckor längs järnvägarna.

-Rådjursstammen har under flera år varit liten. Det beror inte på jakttrycket, utan på ett ökat rovdjurs-tryck. Det är framförallt lodjuren som blivit fler, säger Calle Andersson.

Han konstaterar att en liten rådjursstam i kombination med en snöfattig vinter borde ha lett till en rejäl minskning av antalet olyckor:

-Men rådjuren tycks ända samlas i bebyggda områden, nära vägar. Det beror sannolikt på att de lockas av all mat i trädgårdarna och den här vintern också av alla gröna vallar. Vi jägare kan inte göra särskilt mycket åt det här eftersom varken vi eller den icke-jagande allmänheten vill ha jakt i närheten av bebyggelse.

Kretsbasen menar också att rovdjuren, främst lodjuren, följer efter rådjuren in i bebyggda områden och att det riskerar att leda till konflikter mellan ökande rovdjursstammar och tamdjur.

Ett drygt 20-tal av fjolårets rådjursolyckor inträffade på rikväg 70 och drygt tio på riksväg 71. Övriga olyckor är fördelade på mindre vägar runt om i kommunen.

Viltolyckorna kostar mycket, dels i form av lidande för människor och vilt, dels i form av skador på egendom, olika typer av fordon.

-Viltvarningsskyltarna verkar ha spelat ut sin roll. Det verkar inte vara speciellt många trafikanter som ser skyltarna och de som ser dem verkar inte bry sig om dem. Det är i alla fall få som bryr sig så mycket att de sänker farten, säger kretsbasen, som just nu också "vikarierar" för Tage Edvinsson som polisens jägarkontakt och eftersöksansvarig vid viltolyckor på en sträcka av riksväg 70.

Han skulle gärna se att mer pengar satsades på forskning kring klövviltstammarna och viltolyckor.

-Utan att förringa rovdjursforskningen skulle jag vilja att forskningspengar styrdes över från rovdjur till våra stora klövviltarter. Om vi kunde få fram metoder som kunde minska antalet viltolyckor vore de oerhört värdefullt för såväl viltet som oss människor, fastslår han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons