Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 nya dagisplatser

Annons

Enligt de tidigare planerna skulle barnomsorgen byggas ut med 37 platser under 2007. Det räcker inte. Barnafödandet i kommunen ökar och därmed även behovet av barnomsorgsplatser.

-Vi har fyllt på rejält under några år. Vi föreslår nu 60 nya platser, säger Jan Hercules.

Under första kvartalet i år föddes 151 barn i Borlänge kommun. Under fjolåret 529 barn. Det planeras för nya platser i Skräddarbacken, Tjärna Ängar, Domnarvet och Ornäs.

-I Ornäs får vi problem. Där har vi svårt att hitta lokaler.

Kommunen är skyldig att inom fyra månader erbjuda plats i barnomsorgen. Det behöver dock inte vara på den barnstuga som ligger närmast den sökande, även om det är ambitionen.

-I dagsläget har vi ingen som inte har fått plats. Vi ligger bra till, tack och lov. Men några är missnöjda med att de inte fått plats på den önskade barnstugan. Det är oftast det som är problemet, säger Jan Hercules.

För barn mellan 1-5 år finns 33 förskolor och ett 70-tal familjedaghem. De är spridda över hela kommunen. Fritidshem finns lokalmässigt i anslutning till de flesta skolor.

Kommunen har också vissa specialverksamheter. För barn med behov av särskilt stöd finns en avdelning på förskolan Eken, och för barn med allergi en avdelning på förskolan Skräddaren. Dessutom finns Nattviolens förskola med tillsyn kvällar och nätter.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons