Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 miljoner "gömdes"

Annons

Revisorerna från firman KPMG skriver om allvarligt fel i årsredovisningen och att landstinget därmed avviker från lagen om kommunal redovisning.

Men landstingsstyrelsen hänvisar till att detta handlar om ett beslut som fullmäktige fattat, och att styrelsen givetvis följt det beslutet.

Revisorerna pekar på att enligt avtalet med Kommunakuten ska landstinget tillämpa god redovisningssed för att erhålla betalning därifrån:

"Avsättningen kan därför riskera dessa pengar", skriver revisorerna.

- Det är nog en bedömning som vi övriga inte delar. Vi har kontinuerligt rapporterat till kommundelegationen om vad vi gjort. Vi har hela tiden kört med öppna kort. Så där är jag inte orolig, säger landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s.

Det som retat revisorerna är att landstinget har beslutat att i bokslutet för 2001 fondera 60 miljoner kronor av vinsten för försäljningen av sjukhemsfastigheter. Pengarna ska under tre år användas som en del av satsningen att korta köerna.

Enligt revisorerna ger lag och praxis inte något stöd för den typen av fondering.

"En grundläggande princip inom god redovisningssed är att bokföra kostnader när de uppstår. Kostnader för en patient uppstår enligt gängse redovisningspraxis när behandlande åtgärd vidtas", skriver revisorerna.

Landstingsstyrelsen menar dock att detta handlar om en speciell satsning under tre år och därför har de typiska egenskaperna av ett projekt. Därför kan det också redovisas och finansieras vid sidan av den långsiktigt bedrivna verksamheten.

- Jag anser att vi definitivt inte varit utanför lagens råmärken. Och vad som är god redovisningssed finns det flera tolkningar på, säger Johansson.

Margareta Gard, ordförande för landstingets förtroendevalda revisionskollegium anser dock att det är fel:

- Jag tycker det är en allvarlig historia. Det går inte att hålla på och trixa med budgeten på det här viset. Fonderingen är direkt felaktig. Men det är ett beslut som fullmäktige fattat, och som vi inte reviderar.

I går beslutade landstingets revisorer att tillstyrka ansvarsfrihet och godkänna årsredovisningen, trots anmärkningar.

Alf Johansson menar att landstinget gjort det bästa för länets skattebetalare:

- Detta för att slippa tvingas höja skatten eller att göra kraftiga besparingar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons