Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 knarkare greps

Annons

Veckorna innan gjorde polisen under begränsad tid en riktad insats mot knarkmissbrukarna i Ovansiljan. Resultatet blev att 60 knarkare ertappades i Mora och Orsa.

- Som att skumma på ytan, säger socialsekreterare Anders Stikopers.

Anders Stikopers har under flera årtionden pläderat för att polis och beslutsfattare måste vakna för narkotikaproblematiken i Dalarna i allmänhet och i Ovansiljan i synnerhet.

- Tyvärr har jag oftast talat för döva öron. Polismyndigheten Dalarna har visat en mycket låg ambition med narkotikabekämpningen. Här gör man en av de sämsta narkotikasatsningarna i landet, säger han.

Under fyra veckor kring årsskiftet avsatte polisen resurser för att i Ovansiljan spana i knarkträsket. Resultatet blev att ungefär 30 greps i Mora och lika många i Orsa.

- Hade man tagit i ordentligt kunde hundratals ha gripits, säger Stikopers.

Han får medhåll av knarkspanaren Johan Olander vid Mora-polisen.

- Att det här var som att skumma på ytan har jag skrivit i min rapport om insatsen. Det skulle behövas en betydligt längre och mer ihållande operation för att bryta upp missbrukarledet och på så sätt också nedbringa annan kriminell verksamhet i området, säger Olander.

Kommissarie Jan-Erik Skarp är även han böjd att hålla med kritikerna.

- Ambitionen finns, men det saknas resurser, säger han.

Stikopers säger att 90 procent av brottsligheten är narkotika- relaterad. Enbart under två dagar den här veckan har det i Mora varit tre kassaskåpskupper, ett inbrott hos ett företag och åtta inbrottsstölder i bilar.

- Ointresset för narkotikafrågor är frapperande, menar Stikopers och blickar tillbaka.

Första narkotikakapet i Mora skedde redan 1968.

En heroinhärva rullades upp 1976 och Mora blev riksbekant som knarkfäste 1979-80 när en större offensiv gjordes mot knarket med dåvarande länsnarkotikachefen Sune Bodeby i spetsen.

Folk ute i landet hade svårt att förstå att det bland timmerknutar och vasalopp också kunde flöda narkotika. Det var ju hållet som ett storstadsproblem.

- Tyvärr har det aldrig funnits någon långvarig och ihållande ambition att stävja narkotikamissbruket, vare sig från polisen eller från kommunalt håll i Mora, konstaterar Anders Stikopers som i dagarna själv initierat ett upprop mot narkotika genom att mana till stöd för FN:s narkotikakonventioner och FN:s barnkonvention.

- Jag hoppas många skriver på listorna som är utlagda i Mora, bland annat i Vasaloppets hus. Materialet kommer att överlämnas till FN i Wien i april 2003, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons