Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 asylsökande till Ställberg

Annons

I dag bor det omkring 75 personer i Ställberg och vid ett möte i Folkets hus sade Ing-Marie Ekman, ordförande i Ställbergs byalag, att det antalet asylsökande som ska placeras i byn är för högt för en så liten ort som Ställberg.

- Vi är oroliga för att det ska komma så mycket främmande människor som inte har våra värderingar.

Ing-Marie Ekman har bott i Ställberg sedan 1955 och var med under byns "storhetsdagar", när gruvan fortfarande var i gång och det fanns butik, post, skola och järnvägsstation i byn. För 30 år sedan var antalet boende i byn omkring 500 personer men när skola och affär försvann blev flyttlassen många.

- Vi trivs jättebra här. Det är lagom stort, lagom pendlingsavstånd och fin natur, säger Ing-Marie Ekman om varför hon bor kvar.

Anledningen till att Migrationsverket valt att placera asylsökande i Ställberg beror, enligt Mohammed Alkazami, enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg, på att fastighetsägaren, Hasse Adolfsson, ringde och erbjöd sig att hyra ut lägenheter.

Någon kontroll av hur många invånare det fanns på platsen gjordes aldrig.

Efter inspektion av lägenheterna valde Migrationsverket att hyra 15 lägenheter på vardera två rum och kök från och med den 1 februari. Kontrakten undertecknades i mitten av januari.

Dock är lägenheterna inte i ordninggjorda och det är ännu inte klart när de första familjerna kommer.

Marie Ekman agerade talesperson för ortsborna och hävdade att proportionen inte var rimlig. Alkazami menade att Migrationsverket är som vilken annan hyresgäst som helst och om det inte accepterades uppmanade han att byalaget vänder sig till fastighetsägaren.

Alkazami meddelade att mindre barnfamiljer ska prioriteras till Ställberg men att det i dagsläget inte är klart vilka länder familjerna kommer ifrån.

Från ortsborna kom också påpekandet att det kanske inte är helt snällt att placera 60 asylsökande på en liten ort där såväl affärer, skola som andra attraktioner saknas.

Migrationsverket kommer att tillhandahålla busskort till de asylsökande som varje dag ska åka till Kopparberg för att delta i svenskundervisning.

Migrationsverket meddelade att dess förhoppning är att driva på för att hitta aktiviteter men att om arrangemanget inte kommer att fungera får förändringar göras.

Ing-Marie Ekman ska sammankalla till ytterligare möte med byalaget.

- Vi får se vad vi vill göra, om vi ska ha någon form av stödgrupp, vad vi kan göra eller om vi bara ska sitta och blunda när de kommer.

Någon information har byborna inte fått utan Migrationsverkets första kontakt med innevånarna blev på byalagets inbjudan.

Ing-Marie Ekman har förståelse för fastighetsägaren som säger att detta är det det sista sättet att få in pengar för att rusta upp lägenheterna, som är mycket nedslitna, men säger att där också finns en besvikelse över den dåliga informationen.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons