Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år fyllda med jakt

Annons

Utställningen som pågår under lördagen inleder firandet som sedan avslutas med en jubileumsfestlighet i skolan i Östra Fors där det också kommer att bjudas på en del överraskningar.

Det första konstituerande sammanträdet som Västra Fors Jaktvårdsförening hade var den 1 februari 1942 och första årsmötet hade föreningen den 26 juli samma år. Premiärstyrelsen bestod av Isaks Olof Einarsson, ordförande, Jers Robert Olsson, kassör, Backola Erik Nilsson, sekreterare, Back Hans Danielsson, vice ordförande och Gudmunds Artur Olsson vice sekreterare.

Det kan nämnas att under de första åren var exempelvis älgtillgången mycket liten i trakterna av Malungsfors och 1942 fälldes ingen älg opch först 1943 fälldes en älgko. På den tiden kostade ett jaktkort fem kronor och det löstes första året 12 älgkort och 32 småviltkort. Ett av första åren kan noteras att det sköts 40 tjädrar, 2 orrar, 4 harar och 1 räv.

- Men det fanns tider då det var mycket dålig tillgång på skogsfågel, säger Per Levin och det gäller bland annat en tioårsperiod från 1948 fram till slutet av 50-talet då det inte sköts några tjädrar eller orrar under den lagliga jakten.

I dag finns det ett 80-tal medlemmar i Västra Fors Jaktvårdsförening och de flesta av dem kommer säkert att möta upp vid festligheterna under lördagen.

Under älgjakten som är årets stora begivenhet i jaktsammanhang är man uppdelade i två jaktlag inom Västra Fors jaktvårdsförening. Hemmalaget och Gammelselens älgjaktlag.

- Vi räknar med att det ska bli en mycket givande lördag då vi firar vårt 60-årsjublieum och det är första jubileumsfesten vi anordnar, säger Per Levin.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons