Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år av dansglädje i Hjortnäs

Annons

Många är de som träffats på dans i Hjortnäs strax norr om Leksand. Länge var man den enda dansbanan som ordnade dans mitt i veckan och folk vallfärdade.

- Nu kan den som vill åka runt i Dalarna på sommaren och dansa alla dagar i veckan, utom måndagar. Konkurrensen har blivit stor, även om vi har ett visst samarbete med andra dansbanor, berättar Gunilla Björk, ordförande i Hjortnäs kamratförening som i alla år arrangerat bryggdanserna.

- Folk har alltid dansat i Hjortnäs. Det började på logar och i lador, sedan köpte man in dansbanan i Sundsnäs och satte upp den vid pensionatet. 1941 flyttades den till "Sturfallet" i skogen mot Leksaboda, men där var för myggigt, berättar Hjortnäsbon Arne Back.

1943 blev platsen vid stranden även platsen för dansbanan.

Under alla år har arbetet kring danserna varit ideellt och av de i dag omkring 280 bofasta så är minst 100 Hjortnäsbor någon gång under säsongen med och hjälper till kring danserna.

I år är det extra mycket att göra. Premiär är det i kväll då Casanova intar scenen och Leksandslåt underhåller i pausen, och så håller man som bäst på att förbereda den stora jubileumsfesten som pågår i dagarna två.

- Förutom kvällsdanserna på fredag och lördag blir det marknad, helikopterflygning, ångbåtsbesök, flaggbyte, seniordans och fyrverkerier, fortsätter Gunilla Björk.

Jubiléet till ära så ligger sex mer eller mindre lokala orkestrar i hårdträning för att leva upp till hur de lät när de spelade på bryggan senast. De sex är: Rännhola Rockers, Pelle and The Poor Boys, Watch Out!, Boströmmarna, Janton Boys och Jäderbergs.

Med åren har dansbanan i Hjortnäs byggts ut till dagens storlek på dansgolvet, men tak blir det inte - i alla fall inte om Arne Back, Gunilla Björk, Gerd Örnefeldt och Kicka Johansson får bestämma.

- Vi är den enda banan häromkring som är en riktig utedansbana och det är vi stolta över!

På frågan om dansen vid Hjortnäs brygga finns kvar om ytterligare 60 år blir svaret enhälligt: JA!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons