Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 anställda bort inom socialförvaltningen

Annons

- 28 lägenheter vid avdelningarna Blåklockan och Tulpanen vid Spanskgården läggs ned som särskilt boende. De görs om till vanliga lägenheter med skillnaden att de endast hyrs ut efter en behovsbedömning, berättar Moras socialchef Lotta Svärd.

Servicen till de boende på de två avdelningarna kommer att handhas av hemtjänsten.

Samma typ av personalbesparing genomförs även vid Hanslinden där 17 lägenheter görs om till vanligt boende med behovsbedömning.

Ett centra för hemtjänsten lokaliseras till lediga lokaler på Spanskgården.

Lotta Svärd uppskattar att övergången från särskilt till behovsprövat vanligt boende tar sex månader. Så lång tid tog denna process på Noretgården förra året.

Den satsning som bibehålls på Spanskgården är bland annat vårdplatser för patienter som skrivs ut från sjukhus och korttidsplatser för demensvård.

Bland andra åtgärder som vidtas är att antalet resor med färdtjänst begränsas från en obegränsad nivå till åtta per månad. Färdtjänsttaxan höjs troligen från 1 juli och senare i höst sker en översyn av hemtjänsttaxan med troliga höjningar som följd.

Av totalt 800 anställda totalt inom socialförvaltningen så berörs 60 anställningar. I största möjliga mån kan minskningen hanteras via utgående vikariat och pensionsavgång.

Lotta Svärd uppger att vidtagna åtgärder är så omfattande det går att göra utan att bryta mot gällande lagstiftning.

Socialnämndens ordförande Christiane Djäken (m) säger att de beslut som tagits är nödvändiga.

- Vi är medvetna om att besluten slår hårt mot våra äldre och funktionshindrade.

Socialdemokraternas taleskvinna i nämnden Eva Johansson uppger att partiet helt och hållet ställer sig bakom socialnämndens beslut.

- Det grundar sig på ett väl genomarbetat förslag som förvaltningen tagit fram.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons