Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

578 söker friår

Annons

422 dalkullor och 156 masar är det som hittills tampas om Dalarnas preliminära tilldelning som är 359 platser.

- De flesta ansökningarna kommer från personer som är mellan 50-60 år, och den vanligaste branchen är hälso- och sjukvård och omvårdnad med kommunen som arbetsgivare, säger Leif Ydnäs.

Han arbetar just nu med att samordna friårsansökningarna vid Länsarbetsnämnden i Dalarnas län.

Inom jord- och skogsbruket är det få som har sökt friår. Än så länge bara fyra personer. Även på datasidan är antalet sökande lätträknade.

Tittar man på åldern på dem som har sökt kan man se att ju äldre desto fler. Vid 45 års ålder ökar ansökningarna markant och kulminerar vid 55 för att sedan minska igen bland dem som fyllt 60 år. Endast två personer under 25 år har ansökt.

Det visar en rapport som länsarbetsnämnden har skickat in till Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Rapporten ligger till grund för den sammanställning av inkomna ansökningar i hela landet, som AMS i sin tur har skickat till regeringen.

- Just nu väntar vi på riksdagsbeslut och förordning för att kunna gå vidare. Regeringen väntas fatta beslut omkring den 8 december. Först därefter kan arbetsförmedlingarna börja prioritera bland ansökningarna, säger Leif Ydnäs.

Fotnot: Mer information finns på arbetsförmedlingens hemsida www.ams.se

CATHARINA GRUFMAN

Mer läsning

Annons