Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56 transformatorfabriker i nya ABB

Annons

slagit samman de två världsledande affärsområdena Power Transformers med 23 procents världsmarknadsandel med Distribution Transformers som har 14 procent av världsmarknaden.

Tidigare gick gränsen mellan de två affärsbitarna vid spänningsnivån 72,5 kilovolt. Det nya affärsområdet är världens största tillverkare av transformatorer med 56 fabriker i 26 länder. En är under avveckling, den svenska fabriken i Mjölby.

Till ny chef för affärsområdet har den tidigare affärsområdeschefen för distributionstransformatorer, Brice Koch utsetts.

Förra BA-cefen för krafttransformatorer Joakim Olsson blir landchef i Brasilien.

Lars Martinsson, chefen för transformatorbolaget i Ludvika är också chef delen Power Transformers i den nya ABB Transformers som har 21 fabriker i 17 länder.

ABB är på krafttransformatorer lika stora som Areva och Siemens tillsammans, de har 12 respektive 11 procent av marknaden. Inom distributionsområdet är ABB också lika stora som tvåan och och trean tillsammans och där heter huvudkonkurrenterna Howard och Schneider som vardera har sju procent av världsmarknaden.

Världsmarknaden för transformatorer bedöms till 12-13 miljarder dollar, 90-95 miljarder kronor där ABB har cirka 20 miljarder kronor av marknaden.

Transformatorer är ett av sex affärsområden i ABB Power Technologies som har 38 700 anställda i hela världen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons