Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56 nya läkare "raggades" hit

Annons

Birgitta Sacrédeus, kd, pekade på att landstinget sagt att man ska halvera antalet läkarstafetter.

- Vi ligger i topp när det gäller behovet av stafettläkare. Hur ska ni klara en halvering? undrade Sacrédeus.

Hon pekade bland annat på en modell som finns i Vansbro där läkarna får en dag till utbildning. Dessutom att alternativa driftformer kan vara ett sätt att locka läkare att stanna i länet.

Jan Wiklund, m, håller med:

- Vi är beroende av stafettläkare och kommer så att vara. Det har att göra med den politik som förs i landet i dag. Unga läkare ser inte utvecklingsmöjligheter i landsting i dag. Vi måste skapa möjligheter de som jobbar i primärvården att få driva egen verksamhet.

- Den här frågan har betydligt djupare orsakssamband än så. Det här handlar inte om privat eller inte. Valet att bli distriktsläkare är inte lika populärt i dag, och därmed har man fått svårigheter att rekrytera. Därmed har vi drabbats av väldigt många vakanser. Det har blivit ett våldsamt ökat tryck på distriktsläkarkåren, säger landstingsråd Alf Johansson, s.

- Det går inte att införa ett totalstopp för fenomenet hyrläkare. Vi tittar på möjligheterna att halvera hyrläkarkostnaderna. Arbetet pågår, men det kommer att ta tid att förändra. Men det är nödvändigt att hitta något sätt. På sikt är det förödande att ha ett system med hyrläkare som tjänar betydligt mer än vår egen personal. Det här är en mångfacetterad problembild.

Alf Johansson berättade att landstinget har ett 30-tal hyrläkare inne kontinuerligt.

- Vi måste fortsätta att rekrytera utomlands, slog Johansson fast.

- Dessutom tror jag att en satsning på närsjukvården kan ge avlastning och stimulans för distriktsläkarrollen, förutsatt att vi orkar klä den med tillräckliga resurser. Då tror jag på en ny era för första linjens sjukvård.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons