Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

527 miljoner tillbaka

Annons

Det är inga småsummor det handlar om. Under den första utbetalningsomgången får dalfolket totalt över en halv miljard kronor, närmare bestämt 527 miljoner. De allra flesta får ett tillskott. 117 000 personer får tillbaka pengar som Skatteverket lånat. Betydligt färre, 22 000 kullor och masar, får skjuta till, sammanlagt 58 miljoner.

Drygt en halv miljard är mycket pengar men det är inte rekord. Förra året fick vi tillbaka ytterligare ett 20-tal miljoner.

Vid Skatteverket i Gävle tror man att minskningen kan bero på att myndigheten specialgranskat avdragen under flera år.

I år är det fjärde året som Skatteverket har lagt extra resurser på att se över posten "övriga utgifter" i deklarationerna. Under de åren har myndigheten sett en tydlig minskning av antalet avdrag. 60 procent färre yrkanden har det blivit under "övriga utgifter". Minskningen gör att vi får mindre pengar tillbaka på skatten. Av dem som Skatteverket granskat och som har fått avslag på sina yrkanden är det 70 procent som inte gör samma yrkanden en gång till.

För en del i länet blir det stora pengar tillbaka. De som får mest är båda från Falun. Den högsta summan är 209 400 kronor, den näst högsta är 185 700 kronor. Och så är det dem som får riktigt mycket i underskott. 479 600 kronor ska en person i Falun betala in. Ytterligare en Falubo får en saftig restskatt - 287 200 kronor.

Än så länge har inte handlarna märkt så mycket att människorna i länet har fått in ytterligare en halv miljard på kontona.

När tidningen gör en rundringning till olika företag är det endast elektronikhandeln som märkt av en kundökning.

- I förra veckan var det bra drag. De köpte mycket tv-apparater, både stora och små. Och så har de köpt Boxer och satellitmottagare. Det är säkert för OS, säger Stefan Sandell på Euronics i Borlänge.

Föreningssparbanken i Jungfrugallerian i Falun har inte märkt av någon tillströmning av kunder som vill öppna sparkonton eller köpa aktier.

- Det är för tidigt än för att vi ska ha fått någon statistik på uttag och annat, säger Göran Andersson, chef för privatmarknadsavdelningen på kontoret.

De kunder som sparar pengar väljer helst räntesparande. Aktiesparandet har ännu inte återhämtat sig efter att aktiebubblan brast.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons