Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 kräver ersättning

Annons

Ersättningskrav för stenskottsskador fortsätter att strömma in till Vägverket.

- Hittills har vi fått in ungefär 500 krav från personer som fått sina fordon skadade under färd på den nybelagda riksväg 71 mellan Djurås och Mockfjärd, berättar Marie Borgblad, chef för Vägverkets civilrättssektion.

För en månad sedan beslutade civilrättssektionen, efter en analys av det inträffade och rättsläget, att betala ut ersättning till de trafikanter som fått sina fordon skadade under den tid då "vägen inte var i ett för samfärdseln tillfredsställande skick".

Då uppgick antalet ersättningskrav till 220. Sedan dess har antalet mer än fördubblats.

Bland dem som rest krav på ersättning för stenskottsskadade fordon märks Gagnefs kommun.

- Jag vet i dagsläget inte hur många krav vi behandlat eller hur mycket pengar vi betalat ut. Men vi försöker att behandla alla krav så snabbt vi kan, berättar Marie Borgblad.

Enligt civilrättssektionens beslut ersätts skador som inträffat under en period från början av december i fjol till den 19-20 februari, då ytbeläggningen frästes bort. Sektionen har gjort bedömningen att Vägverket under den perioden, då mängder av stenar lossnade från ytbeläggningen, kunnat göra mer för att förbättra vägens skick och förebygga fordonsskador.

- Problemen med ytbeläggningen på 71:an har lett till en betydande ökning av antalet ersättningskrav, säger Borgblad och berättar att normalt får Vägverket ungefär 2 000 liknande ersättningskrav per år.

Så snart det blir tillräckligt varmt kommer vägen att förses med en ny ytbeläggning.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons