Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 kineser till Dalarna?

Annons

Detta är bakgrunden: Pwt är ett företag, grundat av bland annat orienteringsvärldsmästaren Jörgen Mårtensson och Gåvert Wååg.

I början var affärsidén att sprida orienteringssporten i Kina. Arbetet resulterade i att ägarna för Pwt fick ovanligt stora kontakter högt upp inom den kinesiska statsledningen. Det bidrog till att Pwt:s verksamhet utvecklades till att stimulera handelskontakter mellan skandinaviska och kinesiska företag.

Ett dotterbolag, vid namn Pwt trade, bildades och har nu säte i Falun. Engagerade i bolaget är Anders Lindh, pedagog och tidigare bland annat rektor i Gagnef, samt Gunnar Gren, i från Falun.

- Vi har ett samarbete med kinesiska staten om att få kinesiska studenter till Sverige. Eftersom kineserna bland annat söker utbildningar inom ekonomi, miljö, it och teknik, plus andra specialutbildningar, så är Högskolan Dalarna det bästa alternativet. Här kan man erbjuda bra utbildning. Sedan spelar det ju en viss roll att jag är från regionen, säger Anders Lindh glatt.

Han berättar att målsättningen är att låta 500 kineser komma till Sverige för att studera. Det handlar om uppdragsutbildning där kinesiska staten står för kostnaderna.

Anders Lindh har redan tagit kontakt med representanter för Falu kommun. Nu stundar de första riktiga kontakterna med ledningen för högskolan.

Det kan bli positiva samtal. Andrew Casson, vice rektor på högskolan är nämligen mycket positiv när han får höra talas om detta:

- Ja, eftersom det handlar om uppdragsutbildning så kan vi ta emot dem. Det här kan bli riktigt spännande, säger Andrew Casson, och berättar att högskolan redan i dag har flera kinsesiska stundenter och ett 50-tal studerande från Indien.

Nu kommer Anders Lindh att arbeta hårt för att de kinesiska studenterna ska kunna komma hit redan till september då undervisningen börjar efter sommaruppehållet.

- Det handlar om att lösa flera praktiska saker bland annat boende. Sedan måste studenterna få visum. Men inget är omöjligt och vi kommer inte att ge oss. Målsättningen att de kunna studera i höst, säger Anders Lindh, som hoppas att detta bara är början på ett större handelsutbyte mellan Skandinavien och Kina där Falun blir navet i verksamheten.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons