Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 ägg ska förstöras

Annons

Även länsveterinär Olle Rydell instämmer i ornitologernas upprördhet och tycker det närmar sig djurplågeri att pricka ägg strax innan de ska kläckas.

- Tyvärr omfattas de vilda djuren inte av djurskyddslagen, varför jag inte kan ingripa mot prickningen med stöd av den lagstiftningen, konstaterar han.

Metoden användes för 30-40 år sedan, men hör knappast hemma i ett modernt samhälle, skriver nu Dalarnas ornitologiska förening till miljönämnden.

Det var i slutet av april som miljönämnden gick emot sina sakkunniga handläggare på miljökontoret och beslutade tillåta prickning av måsägg vid Stora Vällan.

Det gjorde nämnden för att tillmötesgå de fem fastighetsägare i området som i åratal klagat på skrattmåsarnas framfart på öarna i sjön.

Däremot tog nämnden ingen hänsyn till yttrandet från ornitologerna, som av flera skäl avrådde från att pricka skrattmåsarnas ägg.

- Än värre är att beslutet fattats så sent att prickningen kommer att starta bara några dagar innan äggen kläcks och ungarna kommer fram, säger ordföranden Conny Trogen i Dalarnas ornitologiska förening.

Enligt honom medför det en uppenbar risk att ungarna skadas vid prickningen och får leva med skadan till de sakta dör.

Kring det faktum att nästan fullgångna ungar lämnas att dö på det här sättet har miljönämnden över huvud taget inte resonerat i sitt beslut.

- En annan uppenbar brist i beslutet är att miljönämnden inte redovisat hur prickningen tekniskt ska gå till, säger Conny Trogen.

"Med vilket redskap ska den ske och hur långt in i ägget räknar nämnden med att föremålet når?" frågar han i skrivelsen.

Samtidigt konstaterar ornitologerna att skrattmåsen minskar i antal i landet som helhet, och att det är viktigt att alla häckande par får möjlighet att få fram ungar.

"Vi har full förståelse för att personer kan störas av skrattmåsarna, men problemet måste hanteras på ett långsiktligt sätt", skriver ornitologerna.

Ornitologerna erbjuder sig i stället att komma och informera om skrattmåsen om miljönämnden bara ordnar ett möte med de fastighetsägare som störs av måsarna.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons