Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 000 till kamp mot droger

Annons

Marie-Louise Sehlgård tillträdde tjänsten i juni förra året. Hon arbetar för att kommunerna ska tillsätta egna samordnare, men upplever att hon jobbar i motvind.

- Det går ganska trögt skulle jag vilja säga.

Kommunernas ekonomiska hänsynstaganden är en orsak. Det finns pengar att söka från länsstyrelsen, men kommunerna måste skjuta till hälften själva. Då får det drogförebyggande arbetet ofta stryka på foten.

- Samtidigt säger man att det finns ett behov av att samordna det här, säger Sehlgård.

Hon menar att det saknas kunskap i många kommuner om hur drogsituationen faktiskt ser ut. De flesta kommuner har inte gjort någon kartläggning. Rättvik och Avesta hör till undantagen.

- Frågan måste prioriteras i kommunerna på ett annat sätt än i dag.

Endast sju av Dalarnas kommuner har i dag lokala samordnare för alkohol- och drogfrågor (se faktaruta).

Pelle Björklund är chef för sociala enheten på länsstyrelsen. Han anser att det främst är i kommunerna som det drogförebyggande arbetet kan drivas.

- Det är viktigt att kommunstyrelserna tar det här som sitt ansvar. Gör man det till en socialtjänstfråga blir det genast en missbruksfråga. Istället måste man arbeta preventivt, säger han.

Det är andra året av planerade tre som socialdepartementet skjuter till pengar för Dalarnas samordningsarbete mot narkotika.

Grunden för projektet är den nationella handlingsplan mot narkotika, som regeringen presenterade i januari 2002.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons