Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-tal byggjobb i fara

Annons

- Det var för tre veckor sedan som jag träffade den nya ledningen för NCC. Då uppfattade jag att planerna var att lägga ner verksamheten i Dalarna och de närliggande området eftersom verksamheten inte varit lönande i den aktuella regionen, säger Ove Bengtsberg till tidningen.

Detta är uppgifter som NCC-ledningen i Stockholm inte kunde svara på under onsdagen.

Presschefen Gisela Lindstrand bad att få kontrollerna uppgifterna med sin ledning. Lite senare svarade hon:

- Vad vi vet är att totalt i Sverige ska 1 400 personer sluta hos oss. Av dem är 600 tjänstemän och 800 så kallade yrkesarbetare. Alla är alltså inte byggnadsarbetare. Av dessa är en tredjedel redan uppsagda. När det gäller de övriga så vet vi inte vilka som får gå. Nu pågår ett arbete där vi ska se vilka regioner i landet som är olönsamma. Därför vet vi inte i dag vad som kommer att hända.

Gisela Lindstrand berättar vidare att Dalarna inte är något lönsamt område i NCC:s verksamhet. Det är bara anläggningssidan som på några platser i Dalarna kan visa ett resultat som är på gränsen till lönsamhet.

Börje Schuls, NCC:s avdelningschef för Gävleborg och Dalarna, berättar att förra året varslades 85 personer inom husverksamheten i regionen, men i dag har de flesta anya arbeten.

Nu gäller det nerdragningar inom NCC:s byggservice.

I Dalarna handlar det om att ett 50-tal personer som får lämna företaget.

- Men de ska inte behöva bli utan arbete. Flera av de före detta anställda har visat intresse att driva verksamheten vidare i ny regi och vill anställa kollegor, säger Börje Schuls, som planerar för fortsatt verksamhet inom anläggning och industri i Dalarna.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons