Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-öringen blir kvar

Annons

I går behandlade landstingsstyrelsen planen för de kommande tre åren. Oförändrad skatt, står det i den plan som landstingsstyrelsen och dess purfärske ordförande klubbade i går. Fullmäktige avgör i juni.

Alf Johansson, s, gjorde sin första dag på jobbet som landstingets högste politiker, som efterträdare till Christer Wahlbäck.

- Bakgrunden till att vi inte kan sänka skatten är framförallt befolkningsutvecklingen. Landstingets skatteintäkter har runnit i väg i takt med att befolkningen minskat.

Känner du dig fri att bryta löften som Wahlbäck gjort?

- Får vi en positiv befolkningsutveckling kan det bli aktuellt att sänka skatten. Men jag tycker inte att debatten om löftessvek är särskild svår. Man måste se vad alternativet är: Kraftiga besparingar inom sjukvården, säger Johansson.

- Det var fel redan från början att säga att skatten var temporär. Det fanns inget som talade för att ekonomin skulle bli bättre. Och nu kan vi inte sänka någon skatt, säger Birgitta Sacrédeus, kd.

- Vi har lovat att vi ska sänka skatten igen, och skriver i våra ramar att vi ska göra det. Med hur mycket återstår att se till hösten. Det måste ske etappvis, säger Jan Wiklund, m.

När landstingsstyrelsen blickar framåt konstaterar den att intäkterna stiger med cirka 3,5 procent, samtidig som kostnaderna ökar med minst 4,5 procent. Dessutom pekar landstinget på att man ska vara försiktiga med motåtgärder i form av besparingar, för att inte äventyra kvaliteten i vården.

- Jag anser att vi gjort det vi ska när det gäller strukturella förändringar. Förutom de redan beslutade besparingarna de kommande åren tror jag inte att det finns möjlighet till några större besparingar, säger Alf Johansson.

Landstingsstyrelsen föreslog också i går att ge hälso- och sjukvården 50 miljoner kronor extra i årets budget. Vårprognosen pekar på ett underskott för hälso- och sjukvården i Dalarna i år på cirka 100 miljoner kronor.

Men detta innebär ändå att hälso- och sjukvården ska klara av att spara 50 miljoner i år:

- Det blir oerhört tufft, konstaterar Johansson.

Moderaterna och folkpartiet tyckte inte om beslutet om

tilläggsanslag:

- Vi är kritiska till att det först fattas beslut om sparbeting och sedan blir det tilläggsanslag när inte det uppfylls. Så är det varje år. Det är ett sätt att dölja det verkliga problemet, att landstinget går 100 miljoner back varje år, säger Lars Wennås, fp.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons