Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 jobb försvinner 2005

Annons

Kommunalrådet Roger Stål och ekonomichefen Lars Helsing höll på torsdagseftermiddagen en genomgång med samtliga förvaltningschefer och ordförande-beredningarna i alla kommunens nämnder.

- Syftet med mötet var dels att ge alla en samtidig beskrivning av sakernas tillstånd i kommunen, hur utvecklingen är i jämförelse med andra kommuner och vad som krävs för att nå balanskraven.

- Det andra syftet med mötet var att fortsätta processen. Nu höjer vi ribban och kräver att vi inom tre år ska ha ett resultatkrav på två procent jämfört med en procent i dag. Alltså att vi årligen ska ha som mål att gå 20 miljoner plus från 2007, säger kommunalrådet Roger Stål som berättar att detta balanskrav är detsamma som Svenska Kommunförbundet förespråkar.

Dagens krav på en procents resultat har i realiteten de senaste åren gett ett minus eller nollresultat och så kan kommunen inte fortsätta, säger Stål.

- Som vi skött oss hittills så har vi inte kunnat få något rörelseutrymme för nysatsningar som demensboende eller en forskarby, menar Stål.

2005 kommer att bli ett tufft år.

- Fullmäktiges beslut i förra veckan betyder att i princip får alla nämnder bara samma summa pengar 2005 som i dag. Det betyder att verksamheterna kommer att krympa tre till fyra procent, säger Stål, som bedömer att det omräknat till arbetstillfällen betyder att kommunen kommer att minska med 50 anställda under 2005.

- 2005 kommer vård- och omsorgsnämnden att kompenseras för löneökningar, demensboendet och psykiatrin. Skolan måste bevaka det som kallas Vernerssonpengarna så att vi inte tappar statsbidrag.

- Övriga verksamheter får samma kronor som i dag och med löneökningar på tre procent och andra kostnadsökningar så blir det färre anställda i dessa sektorer. Kommunen har 2 500 årsarbetare och vi har cirka 1 250 anställda inom dessa områden som ska krympa med cirka 50 anställda, säger Stål, som bedömer att neddragningen går att genomföra utan större dramatik då personalomsättningen borträknat lärare och vårdpersonal är i storleksordningen 60 personer om året.

Stål hoppas att mötet med förvaltningsledningarna bidrar till att det blir en samsyn om vad som krävs så att kommunledningen slipper komma med en piska för att driva igenom förändringen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons