Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 för många i Ludvika

Annons

Jakobsson höll sin pressinformation i Aseas huvudkontors stora styrelserum där planerna för 16 år sedan utarbetades om fusionen och giganten som skulle få en kvarts miljon anställda. I stora styrelserummet hänger oljemålningar på alla gamla Aseadirektörer.

Alla? Nej, Anders Narvinger, förre chefen i Ludvika och Sten Jakobssons företrädare, har inte fått plats bredvid fallskärmspensionären Percy Barnevik och Bert-Olof Svanholm.

ABB har blivit ett litet och dessutom snabbt krympande världsföretag. Det krymper så snabbt så inte ens Jakobsson hänger med:

- Vi är 240 000 anställda, sade Jakobsson men fann sig snabbt:

- Förlåt, 140 000.

Asea hade vid tiden för fusionen 1988, 34 193 anställda i Sverige. Vid årsskiftet hade ABB

14 088 anställda, varav 4 100 i divisionen Power Technologies som har Ludvika som huvudort.

Nu ska svenska ABB bantas ned till 10 200 anställda till halvårsskiftet 2004.

Försäljningen av divisionen Building Systems, gamla ABB Installation, gör att ABB minskar med 2 900 anställda. I Dalarna finns verksamheten i Falun, Avesta, Ludvika, Borlänge och Mora.

- Det förlorar vi inte så mycket på. Dagens omsättning på 24, 3 miljarder minskar bara marginellt. Vi som blir kvar kommer att omsätta mellan 21 och 22 miljarder kronor, sade Jakobsson.

1 000 anställda ska bort inom det senaste programmet som döpts till "step change".

- Av dessa har 500 fått besked och 300 har redan lämnat oss, sa de Jakobsson och sade att han själv, han menade staben, skulle krympa med 40 procent.

Jakobsson avslöjade att 50 kommer att beröras i Ludvika, vilka är inte offentliggjort ännu. Jakobsson kunde dock avslöja att de 50 det rör sig om identifierats inom administrativa verksamheter. Han hyste dock förhoppningar om att de som berörs kan få nya tjänster inom kundrelaterad verksamhet och kan slippa att bli varslade.

Västerås får ta den största smällen, där kommer 600 jobb försvinna. Cirka 50 i Malmö berörs och lika många i Arboga har också fått beskedet.

50 kommer att varslas inom Business Center i Västerås där förhandlingar står för dörren.

- Några storvarsel blir det inte fråga om, vi är igenom det värsta. Vad vi nu ska göra är en åtgärd så att vi slipper ta fram stora operationskniven om några år, säger Jakobsson.

Civilingenjörernas ordförande Bertil Nordqvist suckar och tycker att det låter så lätt, men närmare 4 000 människor drabbas hårt:

- Vi hoppas att det mesta ska klaras med omplaceringar, naturlig avgång och avtalspensioneringar. Men det blir nog något 100-tal som sägs upp. Jag hoppas att ABB blir bättre på interna omplaceringar den här gången.

- Om vi ska se något ljus i mörkret så är det att vi klarar oss ut asbestskadeståndet, ABB har betalat av mer än en miljard dollar på lånen, inkomsterna till verkamheterna ökar.

- ABB har överlevt, det är få företag i denna värld som skulle klara av så stora påfrestningar som vi gjort utan att gå under. Det visar trots allt att det finns en inneboende styrka i koncernen, säger CF:s Bertil Nordqvist som tillägger att han förutsätter att företaget nu agerar mer än klokt:

- Det finns potential men den hotas av fler omorganisationer. Det växer föga på en åker som ständigt plöjs, påminner Nord
qvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons