Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 firade Ankarcrona

Annons

Solens strålar kämpade tappert, men någon värme blev det inte denna majkväll. Tur då att Emma Forsberg Norman fanns på plats med sin fiol. Hon trollband publiken som helt glömde kylan när hennes stråke dansade över strängarna.

Emma, bördig från Tällberg och nu studerande på Falu musikkonservatorium, fick också symbolisera ungdomen som låg Gustaf Ankarkrona så varmt om hjärtat.

Högtidstalare var Maria Björkroth från Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund, som doktorerat i "Gustaf Ankarcronas liv och gärning". Hon berättade bland annat om hur Ankarcrona i december 1904 "eggade massorna i Mora", hur han fick flera hundra ungdomar att bilda "Hela Morabygdens ungdomsförbund".

Gustaf Ankarcrona (1869-1933) är kanske mest känd för sitt konstnärsskap och sitt pionjärskap inom hembygds- och hemslöjdsrörelsen. Men efter att ha träffat Leksandsungdomar på ett ungdomsmöte i Gävle 1901inspirerades han att starta en undomsrörelse. En rörelse där nykterhet kombinerades med en medvetenhet om vad man gör av sin tid, vilka produkter man använde och återkopplingen till hembygden och dess historia.

Brygt Bert Lindgren lyfte i sitt tal fram Ankarcronas konstnärsskap och hur hans tavlor bekräftar samarbete på olika plan. Bland annat nämnde han Ankarcronas vänskap med Märta Delin, senare gift med konstnären Hilding Linnqvist.

Verner Glad, förre byuppsyningsmannen i Laknäs och en sann vårdare av bygdekultur, berättade om fäboden Middagsbo som han mindes både som barn och vuxen. Ett av husen på fäboden som fanns på "Svedlundsmors gård" står nu som fägård på Holen, ditforslat av Ankarcrona.

Hyllningskvällen avslutades med att de nya arrendatorerna av Holens kaffestuga, familjen Blanck, dukade fram kaffe med dopp.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons