Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-årsjubileum i Boda Kyrka

Annons

Tidigare hade spelmännen varit med Rättvikarna och spelat, men resorna kändes långa och i Boda hade man en egen spelmans- och danstradition att värna. Det bestämdes att endast fiolspelare fick bli medlemmar och medlemsavgiften skulle vara fem kronor Dragspelare skulle hyras in och arvoderas, när så behövdes. I dag består laget av ett trettiotal spelmän och förutom fioler ingår dragspel, cittra och munspel. Lagets yngsta medlem i dag är 16 år och den äldsta, Sparf Anders som var med och bildade laget, är 88 år.

Boda spelmanslag har under åren haft många namnkunniga medlemmar till exempel var Wikmans Hans, Helge von Knorring, Röjås Erik, Jöns Jonas, Laggar Anders och Finns Johan med och bildade laget.

Kännetecknande för Bodalaget är de mjuka dansanta bodapolskorna, som varje sommar lockar många dansare och spelmän till Boda. Laget spelar oftast till dans och även på andra håll i och utanför Sverige. Det sägs att Bodalaget har publikrekordet på Mälarsalen i Stockholm.

När Ungdomsringen hade 70-årsjubileum på Globen kom 10 000 dansare för att dansa till Boda spelmanslag. Varje höst och vår åker laget till Stockholm för att spela till dans och många roliga, trevliga resor har gjorts genom åren till bland annat. Norge, Finland och Danmark. Men det är ändå i Boda med omnejd som laget har sitt hjärta och många är sommarens spelningar på bland annat logen i Boda och under Musik vid Siljan. Bodastämman i början av juli är en höjdpunkt för spelmännen och för alla dansare.

Oftast stängs inte portarna till logen förrän framåt morgontimmarna, och då under protester från dansarna, efter många härliga bodapolskor.

För att hålla igång spelet under vinterhalvåret träffas de i laget som har möjlighet en gång i veckan och en gång i månaden är det dansspelning i Ovanmyra bystuga.

Laget har medverkat i flera radio- och tv-inspelningar och var också med och spelade på kungabröllopet 1976. LP-skivan "Låtar på Bodamål" spelades in i Sockenstugan i Boda 1979 - ett avbrott i inspelningen fick dock göra på eftermiddagen på grund av att julen dansades ut på Kyrkvallen. Med anledning av 50-årsjubliéet har nu en ny cd-skiva, med ett 25-tal låtar, släppts i början av juni.

Mer läsning

Annons