Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-årsjubilerande krematorium

Annons

Det är i ett mycket kort sammandrag bakgrunden till att det i mars 1953 var dags att sätta spaden i jorden för bygget av Dalarnas andra krematorium.

Den 30 oktober 1954 invigdes anläggningen av biskop John Cullberg.

50 år har alltså förflutit och krematoriet har genomgått olika upprustningsfaser. Från början var anläggningen baserad på el, vilket sedermera befanns vara mindre tillförlitligt. Därför skedde en ombyggnad till oljeeldning och nu är ugnen baserad på gasol.

Redan under 1980-talet uttalade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att den dag det på marknaden fanns en fungerande renings-teknik för rökgaserna skulle man komma att kräva att krematoriet i Mora utrustades med denna.

Det fanns bekymmer med bland annat kvicksilverutsläpp.

År 2000 kompletterades krematoriet med denna reningsanläggning.

Trots att anläggningen i Mora uppfyllde alla miljökrav, kom den att, för några år sedan, under ett år utföra fler kremeringar än gällande tillstånd medgav. Krematoriet i Mora hade kapacitet för att utföra fler kremationer än gällande tillstånd, men bestämmelser är till för att följas, resonerade beslutande myndigheter.

Härav följde att resterande kremationer under året, det handlade om cirka 45 dagar, måste utföras i krematoriet i Ludvika som inte hade godkänd rökgasrening. Därtill blev det långa transporter som även de hade en negativ miljöpåverkan.

Alltnog. Krematoriet i Mora har nu tillstånd för 1 400 kremeringar på årsbasis. Enligt kyrkogårdsföreståndare Börje Olsson är det nu en betryggande marginal mellan de kremeringar man verkligen utför och upp till nivån för vad tillståndet medger.

Därför blir förhållandet nu det omvända. Krematoriet i Ludvika ska byggas om och förses med godkänd rökgasrening. Under ombyggnadstiden där kommer Ludvikas kremeringar att utföras i Mora.

I skriften som utgavs i samband med att krematoriet invigdes 1954 står att läsa som slutord,

"Det är vår förhoppning att eldbegängelseidén genom tillkomsten av krematoriet i Mora skall vinna allt större anslutning i våra bygder".

En bekräftelse på att så blivit fallet kan Börje Olsson berätta när han tittar i fjolårsstatistiken där det framgår att drygt 90 procent av alla avlidna valde kremation.

- Även om det här värdet kan variera år från år är det alltid fler kremationer än jordbegravningar. Så är även förhållandet över hela riket, vet Börje Olsson att berätta.

Nu stundar öppet hus fredag den 29 oktober då krematoriet är öppet för visning.

- Vi kommer även att stå till tjänst med information, exempelvis vad som ingår i begravningsavgiften.

- Till detta håller vi kapellet öppet för den som önskar en stunds meditation, hälsar Börje Olsson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons