Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-åring skadad vid brand

Annons

Branden började i mannens säng.

Området med småstugor där branden inträffade har tidigare varit knutet till äldreboendet Källegården. Nu finns här även yngre hyresgäster, men i många lägenheter bor äldre kvar.

Marie Wilhelmsson och Lisa Emilsson från hemtjänsten fanns i området när de hörde brandlarmet.

- Vi kände att det luktade rök. Mannen som bor i lägenheten där det brann, låg utanför sin dörr. Han verkade chockad och medtagen, berättar de.

Grannar med den brandhärjade lägenheten bor två äldre kvinnor. En av dem, en 67-åring, kom ut själv.

- Vi dunkade på dörren till den andra damens lägenhet tills hon öppnade. I hennes lägenhet var det rök, säger Marie Wilhelmsson och Lisa Emilsson.

Även Olle Jacks, som var på besök i området, hörde brandlarmet och gick ut för att undersöka saken.

- Utanför lägenheten som brann hänger en trädgårdsslang. Så jag vred på vattnet, tog slangen och gick in, berättar Olle, som ville försöka förhindra en större brand i trähuslängan.

- Först såg jag att det brann i gardinen. När jag släckt det, upptäckte jag lågorna från sängen längre in i lägenheten. Jag fortsatte spola vatten, men det var svårt att komma åt, fortsätter han.

När larmet gick, var räddningstjänsten i Svärdsjö på övning vid Boda sågverk. Tre rökdykare hade redan utrustningen på och fick snabbt gå från övning till allvar.

Även från Falun skickades en räddningsstyrka.

- När vi kom brann det för fullt i sängen. Hela lägenheten var rökfylld, säger Anders Lindström, räddningsledare i Svärdsjö.

Flera ambulanser kallades till platsen. Mannen som bodde i den brandhärjade lägenheten fördes till sjukhus. Men ingen av de båda grannkvinnorna behövde åka med till lasarettet. De följde i stället med släktingar hem över natten.

Någon timme försenade kunde Marie Wilhelmsson och Lisa Emilsson från hemtjänsten forsätta sin runda efter det dramatiska avbrottet.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons