Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år sedan oväder lamslog Leksand

Annons

Året var 1953. En dag som inleddes med sol. Kyrkbåtsroddarna rustade för den stora kraftmätningen dagen därpå. Semesterfirare flanerade över bron och brudpar begav sig till kyrkan. I Gropen jobbades det febrilt för att få Himlaspelsscenen i ordning. Några timmar senare förvandlades sommaridyllen till något mer betydligt mer dramatiskt.

De svarta molnen tog överhand. Som en blixt från klar himmel drog ovädret in över bygden. Det värsta i mannaminne. Klockan var runt 14.00. Det kraftiga åskvädret följdes av en trombliknande vind från nordväst. Åskvädret följdes av ett veritabelt skyfall som dränkte bygden. Inte nog med det. Skyfallet övergick i hagel. Hagel stora som plommon.

Det talas om 30 millimeter nederbörd på dryga timmen samtidigt som temperaturen snabbt sjönk från 23 grader till 13. Följdverkningarna blev omfattande. Elektriciteten slogs ut, telefonstolpar knäcktes, Himlaspelets scen slogs i spillror och 40-talet björkar längs kyrkallén vräktes omkull med rötterna spretande mot skyn. Fönsterrutor krossades och trädgårdar och sädesfält mejades ned. Skador uppstod för miljontals kronor.

En oförglömlig dag, och det var inte utan att många kom att tänka på att den sista dagen kanske var inne.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons