Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år med svarta trissan

Annons

På söndag firar Björbo IF att det gått 50 år sedan laget spelade sin första hockeymatch. På den tiden låg rinken något hundratal meter närmare älven än dagens hall gör. Och konstfruset var det inte tal om.

-Vi invigde planen den 3 mars 1953 med att spela en vänskapsmatch mot Nås. Men det var så varmt att isen inte höll för mer än två perioder, berättar gamle backen Rolf Händemark, en av dem som var med och spelade premiärmatchen.

Det var nog tur för Nåsgrabbarna att isen inte höll, annars kanske de hade fått stryk med mer än de 3-1 som ställningen var när matchen bröts.

Säsongen 1953-54 gick Björbo IF in i seriespel i den lägsta divisionen. Nu är laget på väg att göra en av sina bättre säsonger.

Under åren har BIF fostrat mer än en storspelare. En som många minns med sorg är Uno Liss, som 1962 gick över till Leksand. Han spåddes en lysande framtid på rinken, men hann bara spela ett par matcher med LIF innan han omkom i en bilolycka i Mockfjärd.

Emil Skoglund, numera i Mora IK, är en annan spelare som hämtats från BIF till LIF.

Dessutom har Björbo under åren bidragit med elva spelare till Dalarnas tv-pucklag.

Rolf Händemark framhåller hockeyns stora betydelse för sammanhållningen i orten. Inte minst betydelsefull blev tillkomsten av hallen, som stod klar 1982.

Han konstaterar skrattande att det är stor skillnad på gårdagens och dagens hockey, inte enbart själva spelet utan även omfattningen och allvaret:

- För 50 år sedan spelade a-laget omkring 15 matcher på en hel säsong. Nu spelar U10-laget kanske 30 matcher.

Under söndagens firande presenteras BIF:s första lag och ungdomshockeyspelarna visar upp sig. Det blir också en veteranmatch med spelare från olika årgångar. En mycket hård prestigematch lär vara att vänta...

I kafeterian visas lag- och matchbilder och urklipp från de 50 åren.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons