Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år med Mottifesten

Annons

Det är egentligen 60 år sedan man första gången samlades runt grytorna med Motti och höll gudstjänst, sjöng och spelade.

Den finska maträtten Motti har gett festen sitt namn och sedan 1952 har man varit på hembygdsgården i Kroktorp, söder om Vansbro.

Axel Berglund var eldsjälen bakom både hembygdsgården och Mottifesten. Sedan hans dagar har både gården och festen vuxit betydligt.

- Husen har kommit ett efter ett. Det senaste tillskottet är att vi fick en ordentlig scen för fem år sedan, säger Gunnel Steffansson från Finnmarkens Hembygdsförening.

Under årens lopp har många av de mest folkkära svenska artisterna uppträtt mellan husen på gården. Tore Skogman, Snoddas, Bertil Boo och Mats Pålson är bara några välkända namn. Till söndagens fest har man bjudit in Mats Rådberg och Rankarna som en del av femtioårsfirandet.

- Det finns alltid en präst med på festen och det har varit ett antal dop och tre bröllop, säger Gunnel Steffansson.

Festen handlar mycket om att bevara de traditioner som kom till trakten genom de finska svedjebrukare som invandrade till den karga ödemarken och tog Mottin med sig.

Motti lagar man av kornmjöl och grovt rågmjöl som blandas med salt och vatten i en gryta. Traditionen säger att man serverar rätten till en vit sås med fläsktärningar.

-Jag har kokat såsen till festen varje år sedan 1965. Det brukar bli ungefär 60 liter varje gång och allt går åt, säger Gunnel Steffansson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons