Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år får räcka - sista klippet är gjort

Annons

Hon hade tänkt arbeta med barn, men är mycket nöjd med hur yrkeslivet formade sig.

-Jag har bott i Rättvik hela mitt liv, visserligen rest en hel del, men jag gick i skolan i Söderås, arbetade som barnflicka och trodde jag skulle fortsätta med att arbeta med barn.

-En kamrat till mig vars far hade en frisersalong, undrade om jag ville komma till salongen och hjälpa till. På den tiden vågade man nästan inte säga mot en vuxen, så jag kom dit och tyckte det var jättekul, berättar Maj-Lis.

Maj-Lis började som elev på salongen. Efter några år flyttade salongen till Knihsgatan där den ligger idag. Efter en tid tog Maj-Lis över företaget.

-Jag skulle få barn och det löste sig med olika barnflickor. Senare fick jag en dagmamma i samma trappuppgång. Det var underbart.

Maj-Lis har varit egen företagare i 40 år och frisör i 50 år. Hon har följt hårmodet under lång tid men dagens frisyrer ger hon inte mycket för.

-Frisyrerna ser oklippta ut, spretiga, rufsiga och ovårdade. Det är inte vackert. Annat var det på 60- och 70-talen. Då var frisörerna konstnärer. Kunderna kom varje vecka för att lägga håret. Det var mycket löshår, postischer som gav håret stor volym. Löshåret satt i hela veckan och det skulle också göras i ordning för att sättas in i frisyren igen.

-Det var mycket tuperingar och massor av sprej.

Många kunder blev vänner. För Maj-Lis kunde de berätta allt. Och det var lättare att tala ut hos frisören än att gå till en psykolog, menar Maj-Lis.

Själv kämpade hon på med sitt liv och genom åren har Maj-Lis drabbats av flera svåra kriser. Bland annat avled Maj-Lis man när deras dotter var liten flicka. Hon har tagit hand om sin dotter och samtidigt drivit ett företag.

-Man måste faktiskt ta hand om sig själv och se till att det blir bra igen, vad som än händer.

Hon har klarat sig från arbetsskador och nu 66 år gammal njuter hon av ledigheten, friheten att planera sin egen dag, oberoende av tider.

-Jag går ut tidigt med mina hundar, Cissi och Tekla, mina två Bostonterrier. När jag kommer hem efter promenaden kan jag dricka kaffe och äta smörgås hur länge jag vill.

Livet är bra nu. Maj-Lis trivs i huset i Rättvik, lever med hundarna, och att följa de tre barnbarnens utveckling är mycket viktigt för Maj-Lis.

-Det är så skönt att slippa kraven och allt ansvar. När Anna-Britta som jobbat här med mig ville ta över blev jag glad. När jag ser tillbaka tänker jag att jag inte ångrar någonting. Jag känner att orken avtar. Det tycker jag inte om. Att bli gammal är inte roligt.

En sak har hon märkt genom åren som frisör. Det så kallade skandinaviska håret, det tunna, mjuka hårstrået blir allt mer ovanligt. Dagens barn och ungdomar har betydligt bättre hårkvalitet än de som var barn för några tiotal år sedan.

-Det kanske beror på maten, gissar Maj-Lis som själv är uppfödd på i huvudsak pannkaka och har hållt sig frisk och kry genom hela arbetslivet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons