Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5-årig pojke beskjuten i Borlänge

Annons

Klockan var strax efter två på tisdag eftermiddag när Martin Rieem kom tillsammans med mamma Carola till Jakobsgårdarnas centrum. Pojken fick en glass och stannade därför utanför när hans mamma skulle göra ett ärende i en butik.

– Det handlade inte om mer än två minuter. Jag skulle bara in och vända i affären, berättar Carola Rieem.

Under tiden gick 5-åriga Martin mot den intilliggande skolbyggnaden. Han klättrade upp på ett betongblock för att gå balansgång. Plötsligt hörde han en smäll och tätt efter följde en intensiv smärta i nacken.

– Då vände jag mig om och såg en stor kille med ett gevär, minns pojken.

Martin hade träffats av ett skott från ett luftgevär. På ett 30-tal meters avstånd hade någon siktat på pojken och tryckt av. Skottet träffade strax nedanför hårfästet i nacken och orsakade en ilsken hudrodnad i storlek av en ärta.

– Det gjorde jätteont, berättar 5-åringen och lägger handen i nacken.

Samtidigt som gärningsmannen smet från platsen, försökte Martin ta sig bort från skolområdet och tillbaka till affären. Utanför butiksdörren fann Carola sedan sin son, gråtande och chockad.

– Vem skjuter mot ett barn? Det är helt vansinnigt. Skottet hade lika gärna kunnat träffa i ett öga, säger hon.

Martin hann få en skymt av den som sköt. Han hade en mörk jacka, förmodligen svart. Den stora killen, som pojken själv beskriver honom som, hade en kamrat med sig. Någon som skrek ”idiot” innan de båda avvek från Jakobsgårdarnas centrum.

– Jag vill inte handla där mer, säger Martin, som fortfarande ett dygn efter händelsen är skakad och har ont.

Polisen kommer att utreda fallet. Att sikta och skjuta mot andra människor med ett luftgevär är ett lagbrott. Brottsrubriceringen beror på vilket syfte gärningsmannen hade när han avlossade skottet. Det kan handla om misshandel, framkallande av fara för annan eller vållande till kroppsskada.

– Även om vi aldrig får veta vem som gjorde det här och varför, så vill jag vädja till alla föräldrar. Se efter vilka leksaker era tonåringar tar med sig ut. Nästa gång kan det sluta illa, säger Carola Rieem.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons