Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

49 kommunjobb ska bort

Annons

Kommunservice har hand om kommunens fastighetsskötsel och matlagnings- och städfunktioner. Det är en konkurrensutsatt verksamhet då de olika förvaltningarna kan välja att handla upp tjänsterna på den privata marknaden om den kan göra jobbet billigare.

Kommunens dåliga ekonomi gör också att förvaltningarna försöker minska beställningarna till kommunservice.

Det här innebär att kommunservice står med övertalig personal samtidigt som intäkter försvunnit. Årets resultat pekar på ett underskott på tre miljoner kronor och något måste göras.

Vid årsskiftet hade Kommunservice 225 tillsvidareanställda. Det antalet ska till utgången av år 2006 minskas till 176.

- Men det är utifrån de fakta om kommande förändringar som vi vet i dag, säger Elisabeth Florman.

Förhoppningen är att det kan komma nya uppdrag men det kan lika gärna gå åt andra hållet och då måste kostymen krympas ytterligare.

Av de 49 tjänster som ska bort har tio städersketjänster i Svärdsjö för skolans räkning redan försvunnit genom att Kommunservice förlorade en upphandling.

På fastighetssidan har 14 tjänster försvunnit genom ett nytt avtal med fastighetskontoret. Ytterligare tio tjänster ska bort.

Socialnämndens beslut att lägga ner ett antal servicehus gör att 15 anställda inom köken blir utan jobb.

För att lösa övertaligheten tänker Elisabeth Florman i första hand säga upp vikarier och visstidsanställda. Och sådan personal finns det en hel del av inom Kommunservice då sjuktalen är höga både bland städerskor och kökspersonal.

Hon vill i det allra längsta undvika att varsla fast anställda om uppsägning.

- Då gäller turordningen och vi riskerar att förlora yngre kompetent personal vi lyckats rekrytera. Medelåldern på våra anställda är redan hög i dag och det vore mycket olyckligt om den blev ännu högre , säger Elisabeth Florman.

Hon pekar också på att förvaltningen arbetat för att höja kompetensen hos fastighetsskötarna.

- Det är ett enormt kapital som är nedplöjt i vår förvaltning och det vill vi inte förlora. Och kapitalet handlar inte bara om reda pengar utan också om personalens eget engagemang, tillägger hon.

Hon hoppas nu att kommunledningen har förståelse för hennes strategi att det får ta lite tid att anpassa personalstyrkan och räta upp ekonomin.

- Panikåtgärder och att skjuta från höften är jag stark motståndare till. Det är redan stor oro i organisationen som det är, säger hon.

Risken finns att det kan bli ett underskott även nästa år. Men Kommunservice är i grunden ingen tärande del i kommunfamiljen, anser Elisabeth Florman. Förvaltningen har ett avkastningskrav på sig.

- Vi har de senaste tre åren levererat in ett överskott till kommunkassan på 4,5 miljoner kronor så vi har verkligen inte hängt som en kvarnsten kring den kommunala pengahalsen, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons