Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

49-åring anhållen för smuggelspriten

Annons

Den 49-årige man som redan förra veckan förhördes om den stora sprithärvan i Avesta har nu anhållits. Han är misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelgods och i dag blir det häktningsförhandling mot honom i Falu tingsrätt.

Det var i förra veckan som Avestapolisen gjorde razzia mot en lokal på den gamla aluminiumfabrikens industriområde i Avesta.

Polisen har inte velat kommentera tillslaget där man tog hand om cirka 12 000 liter 96-procentig sprit som förvarades i dunkar.

Det är ett av de största beslagen i landet och mycket tyder på att det handlar om smuggelsprit som kommer från utlandet.

Den nu anhållne 49-åringen misstänks tillhöra en internationell grovt kriminell liga som smugglar sprit till Sverige.

Polisen har länge känt till att smuggelvägen till Norge går genom Dalarna, men eftersom polisen tvingats dra ner på antalet spanare har trafiken kunnat pågå relativt ostört.

Enligt samstämmiga uppgifter var det nära att förra veckans tillslag i Avesta höll på att gå snett.

Polisen fick tag i spriten, men bara en person som först släpptes, men senare anhölls.

Åklagaren vid internationella åklagarkammaren i Uppsala som leder förundersökningen har nu fått fram så mycket information som talar mot 49-åringen från Krylbo att det anses leda till att Falu tingsrätt i eftermiddag häktar mannen.

Det finns ännu inga uppgifter om varifrån spriten kommer, men inom Rikskriminalen finns uppgifter om att det skeppas smuggelsprit från de baltiska länderna.

Nu är också den norska polisen intresserad av tillslaget i Avesta. Förra året dog flera människor av sprit som den gången lagrades i ett förråd i Värmland. Just nu pågår flera utredningar på andra platser i Sverige mot medlemmar i spritligan.

- Det handlar om personer som anses vara mycket farliga. Hanteringen omsätter mångmiljonbelopp och det finns stora resurser hos de maffialiknande strukturer som leder verksamheten, säger en kriminalpolis med internationell inblick.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons