Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

480 kronor räcker inte för att klara ekonomin

Annons

Nästan var tredje studerande i Sverige har barn och många har det tufft att klara sig ekonomiskt.

Isabel Baena bor i Ludvika. Varannan vecka har hon vårdnaden om dottern Filippa, fem år. Isabel Baena läser sista året på kulturvetarprogrammet i Falun.

- Nu när jag betalt mina räkningar har jag och min dotter 800 kronor kvar att leva på den här månaden, säger hon.

En student med både lån och bidrag får ungefär 6 900 kronor i månaden, tio månader om året.

Det nya bidraget är 480 kronor för studenter med ett barn. För det andra barnet ökar bidraget med 304 kronor. Enligt regeringen berör det nya bidraget 92 000 studenter i hela Sverige.

Studenter över 25 år kan ansöka om tilläggslån, men Isabel har fått avslag i sin ansökan.

- Skälet är att äldre studenter inte ska behöva sänka sin levnadsstandard så mycket när de går från lön till studiestöd. Tanken är god men i bland slår det fel, säger Isabel som inte fick tilläggslån eftersom det baseras på inkomst året innan.

- Jag var mammaledig det året och hade därför en låg inkomst så jag är inte berättigad till extralån. Det här är något som drabbar många ensamstående mammor eftersom många börjar studera efter föräldraledighet. Hade jag fått extralånet på 1 600 kronor hade jag antagligen klarat mig, säger Isabel Baena.

Enligt en undersökning från Sveriges förenade studentkårer går en student med barn back med 1 600 kronor varje månad.

Isabel är i grunden emot bidrag. Hon tycker i stället att gränsen för inkomster utöver CSN-pengarna, borde höjas och att studentrabatter borde gälla alla.

Isabel pendlar både till Falun och Borlänge.

Bara pendelkortet kostar 900 kronor i månaden för Isabel. Hade hon varit under 26 år hade hon haft ungdomsrabatt.

- Det är ett konstigt system. Vi som är över 26 år får lika mycket i studiebidrag men inte samma rabatter. Tidigare hade jag studentrabatt när jag pendlade men det tog de bort för ett år sedan.

Isabel anser att systemet är fel. Hon får inte extra studielån eftersom hon tjänade för lite när hon var mammaledig och hon får inte tjäna för mycket extra för att få studiestöd.

- Det är en tuff situation. Som ensamstående kan jag heller inte ta vilket jobb som helst heller eftersom jag måste ta hand om min dotter när dagis inte har öppet.

Trots att det är ont om pengar ångrar Isabel ändå inte att hon började plugga.

Från och med nästa år får föräldrar som pluggar mer pengar. Det nya bidraget beräknas kosta 450 miljoner kronor.

- Visst är det jättebra med extra pengar för föräldrar som studerar men det är fortfarande långt i från tillräckligt för att man ska klara sig. Systemet borde förbättras för som det är nu så hade jag aldrig klarat det utan mina föräldrar, säger hon.

År 2003 gjordes en undersökning på Högskolan i Borlänge, då kom man fram till att genomsnitts-studenten i Borlänge är en kvinna på 35 år.

Anna Sellner, ordförande i studentkåren på Högskolan i Borlänge, tycker även hon att studiestödet är för lågt.

- Föräldrabidraget är ett steg i rätt riktning men det är långt i från tillräckligt, säger hon.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons