Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

45-åring söker resning

Annons

Den nu 45-årige mannen greps sedan narkotikapolisen i Wien gripit en av hans anställda med ett rekordstort parti rökheroin.

Den svenska polisen använde hemlig telefonavlyssning och kunde kartlägga hur planeringen gick till när heroin skulle smugglas från Makedonien till Sverige.

Det finns ingenting som binder den 45-årige Hedemorabon med smugglingen.

Han åtalades och dömdes enbart för hantering av drygt 200 gram brunt rökheroin. Ett parti han fått som pant av en anställd som hade en skuld på mellan 30 000 och 40 000 kronor till sin arbetsgivare.

Vid rättegången i Falu tingsrätt ville inte mannen avslöja namnet på den som överlämnat narkotikan som pant.

Men när det överklagade målet senare togs upp i Svea hovrätt i Stockholm avslöjade mannen att det den anställde som överlämnat panten.

Under rättegångarna och Falun och Stockholm berättade den då 43-årige mannen hur det gick till när han delade upp heroinpartiet.

När en gammal arbetskamrat dök upp i Hedemora blev han ombedd att testa kvalitén på narkotikan.

Det visade sig vara en knarkhandlare från Härnösand som var villig att köpa heroin i mindre bitar.

Efter besöket berättade mannen för den anställde att besökaren från Härnösand var beredd att köpa.

En överenskommelse träffades om att köparen skulle få cirka 115 gram och att den anställde hos mannen i Hedemora skulle få tillbaka cirka 85 gram.

Den nu 45-årige mannen berättade i rättegången att han delat upp partiet i sex delar hemma i bostaden. Varje bit med heroin vägde mellan 20 och 45 gram. Sedan gjorde han bollar av knarket med aluminiumfolie som emballage.

- Jag gick till en butik som hade en våg och vägde bitarna, bade mannen inför Falu tingsrätt.

Hedemorabon dömdes till fängelse i sex år för grovt narkotikabrott. Den anställde fick tio års fängelse. En då 29-årig man dömdes som huvudman i smugglarligan till fängelse i 14 år och utvisning efter avtjänat straff.

Nu väntar den 45-årige Hedemorabon på besked om HD beviljar resning i målet.

Han yrkar i första hand bli friad från ansvar för grovt narkotikabrott med heroin. I andra hand att påföljden avsevärt mildras och att beslutet om förverkande och vinning under alla omständigheter undanröjs.

HD uppger att ärendet har förtur och att det kommer ett beslut inom en månad.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons