Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 jobb för 29,5 miljoner

Annons

Enligt vad tidningen erfar finns redan en långt framskriden och avancerad planering för att utveckla den ur arbetsmarknadssynpunkt så svårt prövade bygden. Det senaste dråpslaget var när ortens stora arbetsgivare, Berendsens textil Service AB, lade ner tvätteriet i november månad förra året. Då blev 63 personer ställda utan arbete.

En arbetsgrupp tillsattes med representanter för kommunen, stiftelsen Säfsenskogarna, projekt Småskalig landsbygdsutveckling och Småföretagartillväxt i Ludvika kommun. Involverade är också länsstyrelsen Dalarna, VBU (Västerbergslagens utbildningscentrum) och det lokala näringslivet. Det finns nu även en etablerad samverkan med Filipstads kommun om ett stugprojekt i Skärfjäll i Värmland.

- Arbetsgruppen har lagt fram realistiska förslag som skulle kunna leda till ökad sysselsättning för Fredriksbergs del. Om det ges ekonomisk möjlighet att genomföra dem kan de ge 42 arbetstillfällen inom fem år, konstaterar kommunalrådet Stål.

- Jag har i ett brev till regeringen meddelat min uppfattning att staten måste gå in med extraordinära regionalpolitiska medel för att ge orten en rimlig möjlighet att hantera den uppkomna situationen.

Ett ekologiskt centrum med forskning och utbildning i herrgården och uppbyggnad av ett visionscentrum med utställningar om bygdens historia i annexet. Det är de projekt som enligt näringslivschefen ligger närmast i tiden.

Vidare kan nämnas en fiskecamping i Ulriksberg och satsningar på avancerad cykelturism med mountainbikes (terrängcyklar).

- Det är förbannat roligt att jobba med Fredriksberg. Där finns många bitar att rulla med och många kreativa människor, säger näringslivschefen Jan Björnehaag.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons