Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 svåra cykelolyckor

Annons

Varje år råkar omkring 400 personer ut för så pass svåra cykelolyckor att de tvingas uppsöka någon av akutmottagningarna i länet.

Något oväntat är det vuxna, troligtvis på väg till och från jobbet som drabbas mest.

I bruksorterna Avesta och Borlänge dominerar männen. I Falun, med Falu lasarett som klart största arbetsgivare, råkar fler kvinnor än män ut för cykelolyckor.

Det är Dalarnas trafiksäkerhetsförbund, DTF, som med hjälp av landstingets hälsoplanerare tagit fram den nya statistiken som grundar sig på uppgifter från länets akutmottagningar under 2003.

- Det är viktigt att ta reda på vilka som skadar sig i cykelolyckor och vilka målgrupper vi egentligen har, säger Niclas Nilsson, projektledare vid DTF.

Nu vill Nilsson och hans assistent Allan Sandell etablera samarbete med länets större arbetsplatser.

- Vi anser att det här är en arbetsmiljöfråga och att arbetsgivarna borde intressera sig även för personalens arbetsresor.

- Att förebygga cykelolyckor borde vara en naturlig del i arbetsmiljöarbetet, säger de.

Trots den nya statistiken finns fortfarande ett stort mörkertal. Det finns ytterst lite information om alla cykelolyckor som inträffar med lindrigare skador som följd.

Borlänge kommun är först i länet med att försöka minska mörkertalet genom att förmå skadade fotgängare, cyklister och mopedister att fylla i en skaderapport när de uppsöker vårdcentralen.

Målet är att öka kunskapen om dessa olyckor och i förlängningen bygga säkrare färdvägar för de oskyddade trafikanterna.

- Borlänge är först ut och vi hoppas att fler kommuner följer efter, säger Niclas Nilsson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons