Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 skoljobb ska bort

Annons

Men hon diskuterar inte i form av neddragningar och besparingar:

- Nej, det handlar om att anpassa skolorna till verkligheten.

Det är en kraftig minskning av antalet elever i förskolor och skolor som följer.

De senaste fem åren har elevantalet minskat i Hedemora, och enligt prognoser ska antalet elever fortsätta minska med ytterligare 500 fram till år 2009. De styrande politikerna anser att minskningen av antalet anställda på skolorna inte minskat i motsvarande takt.

Gun Drugge pekar på att personaltätheten är betydligt högre än riksgenomsnittet. 9,1 personer per 100 elever i Hedemora mot genomsnittet 8,7 över hela landet.

För att komma ned till den tätheten måste 12-13 lärare bort.

Att Hedemora kommun nu ska genomföra en drastisk prutning håller Gun Drugge inte med om. Istället anser hon att kommunen anpassar ekonomin efter förutsättningarna.

Drugge vill inte alls se det som att kommunen är i utförsbacke:

- Nej, i fjol flyttade 646 personer till Hedemora varav 136 är barn under 15 år.

- Det vi ser av statistiken är att utflyttningen från kommunen i åldersgruppen 15 till 24 år är stor, men det är inte så konstigt. De väljer att flytta bland annat för att studera i andra kommuner.

Bland de varslade är åtta förskollärare, elva grundskollärare, tre personer på kostenheten samt ett tiotal barnskötare. Dessutom försvinner sju tjänster på Gussarvsskolan som ska stängas.

Även tjänster på Wahlmansskolan försvinner då den läggs ned i höst. På Wahlmansskolan går elever med behov av speciellt stöd.

Ett annat led i spararbetet är att organisera om förskolornas öppethållande under sen eftermiddagstid. Den rationaliseringen sker enbart i centrala Hedemora.

Barn- och grundskolechef Lena Stoltz kommenterar neddragningarna så här:

- När politikerna väljer inriktning blir det vår uppgift att fokusera på de resurser som kommunen har. Det gäller att göra det bästa av situationen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons