Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 fast på fjället när lift stannade

Annons

Liftåkarna var på väg upp på fjället för att åka i Hundfjällets sommarrodelbana då strömavbrottet, som drabbade stora delar av Sälenområdet, inträffade.

- Vi fick information via högtalare i liften. Efter en kvart kom det första beskedet om vad stoppet berodde på, berättar en tvåbarnspappa som blev fast i liften en bit före avstigningen.

- Det blåste och var riktigt kallt uppe på fjället och de flesta var klädda i t-shirt, fortsätter han.

Strömavbrottet varade i en kvart, men det tog ytterligare ungefär en timme innan liften kom igång så att liftåkarna kunde komma ner på marken igen.

- Det ska inte behöva ta så här lång tid, men dels var ende tjänstgörande mekanikern litet långt borta just vid det här tillfället och dels tog det tid att hitta felet som orsakats av det plötsliga strömavbrottet. Men det var ingen dramatik och liftåkarna var vid gott mod i det fina vädret, säger Hundfjällets liftchef Per Granås.

Då man inte fått i gång liften efter 50 minuter larmades Sälens räddningskår som förberedde evakuering av de åkande från den stillastående liften. Men samtidigt som det arbetet skulle sätta i gång fick man fart på nöddriften och liften kom i gång igen. Vid 17- tiden hade alla kommit ur liften och kunde ta sin försenade rodeltur utför fjällsluttningen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons