Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 döda i lastbilsdåd vid moské

Annons

Minst 40 människor dödades och över 60 skadades när en lastbilsbomb utlöstes vid en sunnimuslimsk moské väster om Bagdad. Huvudstaden skakades senare av USA:s flyganfall.

Explosionen i al-Habbaniyyah väster om Iraks huvudstad, i den oroliga så kallade sunnitriangeln, var uppenbarligen ett självmordsdåd. Enligt den amerikanska militären skedde attentatet nära "en skola, en irakisk polisstation och en moské".

Någon timme senare på lördagskvällen, vid 22 lokal tid, hördes massivt muller i sjumiljonersstaden Bagdad när USA-flyg anföll "terroristmål". Frenesin i bombardemanget, som uppgavs komma som svar på fiendens artillerield, förvånade till och med härdade Bagdadbor.

Strax efteråt bröts strömmen i stadens centrala delar, men om det berodde på anfallen var oklart.

Krigsmullret ställde premiärminister Nuri al-Malikis utspel tidigare på dagen i skugga. Den senaste tidens offensiv mot våldet i Bagdad-området betecknade han som framgångsrik. Al-Maliki sade att 426 misstänkta gripits och att "ungefär det antalet" har dödats sedan säkerhetssatsningen inleddes för två veckor sedan.

USA har pekat ut den shiamuslimska Mahdi-armén som det största hotet mot säkerheten i Irak. Den shiamuslimske premiärministern står därför under tryck från Washington att slå ned de shiamuslimska miliserna med samma beslutsamhet som han visat mot sunnimuslimska rebeller.

Sunnimuslimer anklagar Mahdi-armén för att ha dödspatruller i samarbete med polis, som påstås vara infiltrerad av milismän.

Den nya säkerhetsoperationen tycks ha minskat det dagliga antalet offer för dödspatruller i Bagdad. Men amerikanska officerare har sagt att det kommer att ta månader innan man kan avgöra om operationen verkligen är framgångsrik.

TT

Mer läsning

Annons